Virtuálisan követhető a rendezvénysorozat programja

A megyei kulturális központ, valamint Hargita Megye Tanácsa sajtótájékoztató keretében számolt be az idei megyenapok lebonyolításának körülményeiről és fontosságáról. A rendezvény május 24. és június 4. között zajlik, az eddigi évektől eltérően az online térben.

Térségbeli értékekre hívják fel a figyelmet                                                                           Fotó: László F. Csaba

Június 1-jétől bekapcsolódik az Erdélyi Magyar Televízió a Hargitai Megyenapok programsorozatába, az együttműködési megállapodás szerint júniusban hét dokumentumfilmet tűznek műsorra a megyenapok programjából. A filmek fő műsoridőben a kora esti órákban lesznek majd láthatók, a pontos időpontot a későbbiekben közzéteszik az esemény Facebook-oldalán, de a televízió műsorrácsában is megjelenik.
– Korábban is ilyentájt beszéltünk a megyenapokról, ilyentájt ismertettük a programokat. Székelyek lévén, ragaszkodunk a hagyományainkhoz, és ez idén sem lesz másképp. Interaktív események lesznek elérhetők azok számára, akik érdekeltek a térség értékeinek megismerésében – mondta Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.
Hozzátette, az elsődleges szem­pont a lakosság védelme, így a technológiát és az internetet hívják segítségül a megvalósításban. Arra alapoztak, amit az eddigi években sikerült összegyűjteni, akár fotó, hang vagy film formájában.
– Ezt a programot úgy állítottuk össze, hogy tanulhassunk saját kultúránkról. Meg kell tanítani az itt lakóknak az ismereteket, a kultúrát, és át kell adni a gyerekeknek. Mint együttműködő intézmények is sokat tanultunk, fejlődtünk, hiszen megtanultunk az online térben való tervezés folyamatait – mondta Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője.
Hozzátette, a közel tíznapos program alatt lehetőség lesz személyiségek, műemlékek megismerésére, valamint a természeti értékek bemutatása is helyet kap.
– Nem feledkezünk meg a helyi termékekről sem. Fontosnak tartjuk, mivel egyre nagyobb a verseny a globális piacon – mondta a főszervező.
Az online feltöltött programokat a Hargitai Megyenapok Facebook-oldalán követhetik az érdeklődők, emellett helyet kap a rendezvény a Visit Hargita oldalán is, amelynek segítségével akár mobilkészülékekkel is be lehet kapcsolódni.

Fülöp Orsolya