Világrekordot állítottak fel a gyimesiek

Eddig a csángó rakott túrós puliszkát tartottuk a világon a legfinomabbnak, a tegnapi sikeres csúcsdöntési kísérlet óta viszont Gyimes nevéhez fűződik hivatalosan a világ legnagyobb, egy üstben főtt túrós puliszkája is. A hidegségi fesztiválon a világrekord eléréséhez 3500 kilós túrós puliszkát akartak főzni, végül közel duplája, 6841 kilós egytálétel lett belőle.

[dropcap]T[/dropcap]egnaptól immár hivatalosan is Gyimes nevéhez fűződik a világ legnagyobb, a Guinness Rekordok Könyve által is jegyzett túrós puliszkája. Ráadásul nem is akármekkora: a tizedik hidegségi Csángó Túróspuliszka Fesztivál keretében szervezett rekorddöntési kísérlet minden előzetes várakozást felülmúlt.

Rádupláztak a rekordra
A tizenkét főt számláló, több mint tizenhárom órán keresztül – szombat este tíz órától vasárnap délelőtt fél tizenkettőig – megállás nélkül dolgozó főzőcsapat ugyanis az addigi, 2900 kilós világrekord-megdöntésre tervezett 3500 kilogramm helyett vasárnap közel kétszer nagyobbat, a hivatalos mérlegelés alapján 6841 kilós túrós puliszkát főzött. Mint Prezsmer Fülöptől, a szakácscsapat vezetőjétől megtudtuk, nem számoltak az ételhez szükséges víztömeggel: az 1200 kiló puliszkaliszt főzéséhez márpedig 5 ezer liter víz kellett. Ebből eredt a tervezett és a tényleges közötti eltérés. Az eredmény viszont – és ezt a több ezer látogató is alátámaszthatja – nagyon finom volt.
Csilip Árpád, a rendezvény főszervezője, a fesztiválnak otthont adó hidegségi Csángó és Fatányéros panziók tulajdonosa büszke rá, hogy teljesítményükkel beírták településük nevét a világ „legjeit” jegyző Guinness Rekordok Könyvébe.
– Még a saját rekordunkat is megdöntöttük, hisz a cél 3500 kilós túrós puliszka főzése volt. Ehhez képest 6800 kilogrammos sikerült. Ugyanis minden kiló kukoricalisztből, vízben felfőzve, három kiló húsz deka puliszka lett. Vagyis megháromszorozódott az adag. Hála istennek, még pont belefért az 5200 literes üstbe. Aki ezt a rekordot meg akarja dönteni, annak keményen oda kell tennie a puliszkalisztet, fakanalat – tette hozzá tréfálkozva Csilip. Elmondta, a külön e rekorddöntési célra készített óriásüstben főzött ételhez végül is alapanyagként 1200 kiló puliszkalisztet, 800 kiló túrót, 100 kilogramm vajat és 100 liter tejfölt használtak fel. Ehhez járult hozzá még a főzés során felhasznált több ezer liter víz.

Jótékonyság, minden porcióban
A gyimesi „rekordpuliszkát” a fesztiválra kilátogatók közül szinte mindenki meg akarta kóstolni: annál is inkább, hogy az óriásüstből kimért túrós puliszka tányérjáért elkért 5 lejes bevétel karitatív célokat szolgált. A mintegy 12 ezer adag étel eladásából befolyt összeget a szervezők maradéktalanul a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozottjainak támogatására ajánlották fel.
Csilip Árpád lapunknak elárulta, a mostani sikeres rendezvény után holnaptól máris a jövő évi puliszkafesztiválra készülnek, de újabb világrekord-döntési kísérlet azonban már nem lesz.
– Még egyszer nem próbáljuk meg, mert ez a mostani is igen kemény volt. Először döntse meg ezt a rekordot más, aztán majd mi jövünk újra – fogalmazott a szervezőgárda vezetőjeként Csilip.

Domján Levente