Vigyük haza a szemetet!

Olvasom, hogy Romániában is tervezik bevezetni a PET-palackok visszaváltásának lehetőségét. A hírek szerint 50 baniért automatáknál szabadulhatunk meg majd tőlük, amelyek azokat fogják elfogadni, amiket az ún. betétdíjas rendszer bevezetése után gyártanak. Tehát egyelőre nem érdemes felhalmozni, mert ebből senki nem fog meggazdagodni, meg egyébként sem fogadta még el a kormány az erről szóló rendeletet.
Rendszeres túrázókként szavakkal szinte ki sem fejezhető a döbbenet, ami az utak, túraösvények mentén, erdőkben, mezőkön felhalmozódott „flakonok” és energiaitalos-dobozok láttán elfogja az embert. Ma már nagyon kevés az a cél, ahová nem lehet eljutni valamilyen motoros járgánnyal, az ilyen helyeken egyre több a műanyag szemét, de – sajnos – a csak gyalogosan megközelíthető terepeken is látni gondatlanul eldobott palackokat s egyebeket. Épp a hétvégén, a Hagymás-hegységben találkoztunk egy ereszkedő csoporttal, akik nagy szatyrokban gyűjtötték a szemetet. Mire pár óra múltán mi is lefelé jöttünk, már újra díszelgett néhány nem odaillő tárgy a fák között. Ép ésszel fel sem fogható, hogy ha valaki felcipeli a hegyre az italát, akkor a kiüresedett palackot ugyan miért nem tudja lefelé is magával vinni? Tény, hogyha nem lépünk valamit minél hamarabb, lassan bokáig érő szemétben fogunk kirándulni. Aki jár, azt is látja, hogy a pandémiás év megsokszorozta a hulladékmennyiséget a kirándulóhelyeken, hiszen jóval nagyobb volt a belföldi turistaforgalom, mint korábban, még a magasabb hegyeket is elözönlötte a turistaetikettet hírből sem ismerő tömeg.
A betétdíjas rendszer az egyik megoldás, mert talán, ha pénzt ér, mégis többen meggondolják magukat, és inkább visszateszik a hátizsákba az üres palackot, s otthon majd beváltják. A másik út a kemény büntetés lehetne a szemetelésért, a harmadik pedig a nevelés. Igen ám, de két évtizede hallani hangzatos környezeti nevelési programokról, akciókról, de hatásuk egyelőre nem látszik a terepen. Nem véletlen, hogy nem említem meg a kihelyezett szemeteskukákat: turistaszempontból nálunk fejlettebb országokban sincs ilyen. És nem véletlenül: amit felvittél a hegyre, azt vidd is haza. Mégis, ki kéne utánunk kitakarítsa a természetet?

Asztalos Ágnes