Vidékszépítő beruházások

Több helyszínen is elkezdődtek a kivitelezési munkálatok a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társuláshoz tartozó településeken, ahol székely kapukat és buszmegállókat építenek, egy, a LEADER-programon elnyert támogatásból.

Székely kapukat állítottak Csíkcsicsóban. Térrendezéssel alakítják ki a faluközpontot
Székely kapukat állítottak Csíkcsicsóban. Térrendezéssel alakítják ki a faluközpontot

Daczó Dénes
daczo.denes@hargitanepe.ro
Székely kapuk állítása és buszmegállók építése kezdődött a Bogát Önkormányzati Fej­lesztési Társulást alkotó településeken. Csíkcsicsóban a kultúrotthon előtti park bejáratánál állították fel elsőként a kapukat.
– Célunk a faluközpont kialakítása. A kommunizmusban felépített kultúrház a jelenlegi formájában nem illik a faluképbe – fogalmazott Becze Attila.
Csíkcsicsó polgármestere elmondta: a kapuállítás előtt konzultáltak építészekkel is.
– Mivel Csicsóban inkább a kisebb méretű székely kapuk a jellemzők, ezért ezt a mintát követtük – közölte a polgármester.
A kultúrotthon épületében a polgármesteri hivatal és a rendőrség irodái is működnek, ezért ennek a többes funkciónak is meg kell feleljen az ingatlan. Azt szeretnénk, hogy a következőkben más pályázati forrás bevonásával az épület teljes arculata átalakuljon. Elsősorban a homlokzati részen képzelnek el módosításokat, ugyanakkor az épület bővítésén is gondolkodnak.
A Bogát Önkormányzat Fejlesztési Társuláshoz tartozó Csíkrákos község minkét településén buszmegállókat építenek. Rákoson és Göröcsfalván eddig műanyagból voltak ezek kialakítva, s egy országos sablon alapján készültek. Most fából építenek menedékhelyeket – tájékoztatott Császár Attila, Csíkrákos polgármestere.
Madéfalván a temető bejáratánál székely kaput állítanak és ötven folyóméter kerítést készítenek. Vacsárcsiban a kultúrház elé, míg Ajnádon az iskola bejártához készül székely kapu – tudtuk meg Szentes Antaltól. A Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás menedzsere lapunknak elmondta: többször konzultáltak helyi és környékbeli faragómesterekkel a munkák elkészítése során, hogy ezek illeszkedjenek a térséghez formailag és motívumaikban.
– A Bogát társulás korábbi sikeres pályázatai után ez újabb megvalósítás, noha kevesebb pénzből, de így is lehet látványos és hasznos dolgokat létrehozni – vélekedett Szentes Antal.
A fejlesztési társulás menedzsere lapunknak elmondta: a hónap végére a pályázatot szeretnék befejezni és az elszámolást Gyulafehérvárra benyújtani.