2021. április 15, csütörtök.
Hirdetéscustom_html_banner1

Végre meccset nyert az Universitatea Craiova

Nincs pihenési idő a labdarúgó 1. Ligában, a bajnoki erőltetett menet zajlott a héten is, és a tervek szerint folytatódik a következő tizenegy napban is. Aki valóban szereti a focit, annak minden napra jut egy meccs február 16-ig, ugyanis addig ismert az 1. Liga műsora, de a jövő héten a Románia-kupa nyolcaddöntőjét is lejátsszák. Az erőltetett menet egyik szenvedő alanya a Sepsiszentgyörgyi OSK, a háromszékiek több játékosának is pozitív a koronavírustesztje, így a gárda a hétközi fordulóban nem is játszott. Abban viszont reménykednek Sepsiszentgyörgyön, hogy ma ott is lesz 1. ligás mérkőzés.


Szerencsére az időjárás kezdett kedvezni a labdarúgásnak, hiszen a hét eleji hirtelen havazást követően országszerte felmelegedett a levegő hőmérséklete, így a hideg biztosan nem zavarja a hazai 1. Ligában szereplő focisokat. Amúgy sem panaszkodhattak nagyon lábfázásra, mert ahhoz, hogy 1. ligás licencet kapjon egy csapat, fűthető kell legyen a pálya gyepszőnyege, meg persze ha szalad az ember, akkor a talpa biztosan nem hűl ki. Viszont arra lehet panasza bármelyik gárdának, hogy alig van pihenésre idejük a csapatoknak a visszavágók megkezdése óta. Mi több, ahol sérülés vagy netán pozitív a koronavírustesztjük a játékosoknak, ott az is problémás, hogy milyen kerettel áll ki az érintett csapat.

A Sepsiszentgyörgyi OSK eléggé pozitívan állt hozzá a koronavírushoz, hiszen amióta tesztelnek a háromszékiek, azóta egy kivétellel mindenkinek legalább egy alkalommal lett pozitív a teszteredménye. Az éppen a koronavírusból kigyógyuló Leo Grozavu vezetőedző szerint az egyik hazai sporttévének azt mondta, a „kivételezett” focis a csíkszeredai származású Csiszér Balázs, aki a trénere szerint azért maradt „negatív”, mert „hegyek között, mangalicaszalonnán nőtt fel”. Ha ez igaz és Csiszér koronavírus-teszteredménye továbbra is negatív lesz, akkor beigazolódik, hogy a hegyi levegőn elfogyasztott mangalicaszalonna hatásos a koronavírus-megfertőződés ellen, még akkor is, ha gócpontban él az ember. Leo Grozavu elmondta azt is, hogy a mai meccsen pályára lép a Sepsi OSK a sereghajtó Politehnica Iaşi ellen, és reményét fejezte ki, hogy néhány pozitív játékosa negatív lesz a találkozó kezdetéig, de amúgy a keretben több ifjúsági focis is helyet kap azért, hogy egyáltalán ki tudjanak állni a moldvaiakkal szemben. Ugyanakkor nemcsak a meccs lejátszása, hanem a győzelem is fontos lenne a háromszékieknek, hiszen vészesen fogy üldözőivel szembeni előnye a Sepsi OSK-nak, és ahhoz, hogy a felsőházi rájátszásba jusson a csapat, az első lépést egy ma esti győzelemmel kell megtenni.

Oltyán öröm

A 21. forduló meccseit keddtől rendezték és tegnap este játszották az utolsó találkozót, igaz, újabban a címvédő kolozsváriak összecsapásait úgy időzíti a Hivatásos Labdarúgó Liga, hogy az lapzártánk után érjen véget. A forduló első meccsét követően az oltyán szurkolók fellélegezhettek: mégsem felejtett el győzni az Universitatea, csak ez eddig az idén nem jött össze nekik. Kedden este viszont Iaşi-ban győzte le az Universitatea a sereghajtót elég könnyedén, így tavaly december 14-én az UTA elleni aradi 2–1-es sikert követő hat nyeretlenségi sorozatukat szakították meg a craiovaiak. Az, hogy a két hónapos hazai nyeretlenségi sorozatuk megdől-e, holnap a Dinamo elleni craiovai meccsen kiderül.

A Szeben megyei rangadónak volt egy érdekessége: mivel az FC Hermannstadtnak nincs 1. ligás meccsek játszására alkalmas pályája, így Medgyesen játsszák a nagyszebeniek a hazai meccsüket. Szerdán így történt meg, hogy a Gaz Metan Medgyesen vendégként lépett pályára. A találkozón a vendég-házigazdák szerezték meg a vezetést, erre viszont a házigazda-vendégek válaszolni tudta, így a csapatok döntetlennel zárták az összecsapást. A pontnak köszönhetően a nagyszebeniek egyet léptek előre a tabellán átadva utolsó előtti helyüket a FC Voluntari-nak, amely az Astrától kapott ki hazai környezetben.

A Dinamo – FCSB rangadót a vendégek a 8. percben eldöntötték, s noha a „vörös kutyák” már több éve nem a bajnoki címre, hanem a felsőházba jutásért harcolnak, azért a két csapat közötti rivalizálás megmaradt, összecsapásaik mindig szorosak, függetlenül attól, hogy melyik gárda éppen milyen helyet foglal el a tabellán. Mondhatni azt is, hogy a szerda esti meccs csak az első felvonása volt a két gárda közötti összecsapásnak, hiszen jövő szerdán újra összeméri erejét a Dinamo és a FCSB, ezúttal viszont a Románia-kupában.

Meccs után meccs

Az 1. Liga 21. fordulója tegnap este ért véget, ma már a 22. forduló meccseit rendezik, természetesen az utolsó találkozót a szokások szerint a Kolozsvári CFR játssza, ezúttal Botoșani-ban. A forduló hétfőn este zárul, keddtől csütörtökig a Románia-kupa nyolcaddöntőire kerül sor, pénteken pedig rajtol a 23. forduló.

Hogy végül kedden vagy szerdán kezdődik-e el a Románia-kupa nyolcaddöntő, az attól is függ, hogy az egyetlen olyan összecsapáson, amelyen mindkét fél 2. ligás, a vendégek megjelennek-e. Ugyanis kedden 17.45-re van kiírva a Dunărea Călărași – Turris-Oltul Turnu Măgurele összecsapás, ám a vendégek már rég belengették, hogy kiállnak a másodosztályú bajnokságból – mert a csapatot anyagilag fenntartó üzletember úgy döntött, nem támogatja tovább a gárdát –, azt viszont nem mondták, hogy nem jelennének meg a Románia-kupa-meccsen.

Eredmények, műsor 

1. Liga, 21. forduló: Politehnica Iaşi – Universitatea Craiova 0–3, Nagyszebeni FC Hermannstadt – Medgyesi Gaz Metan 1–1, FC Voluntari – Astra Giurgiu 1–3, Bukaresti Dinamo – Bukaresti FCSB 0–1, Academica Clinceni – Aradi UTA 0–3, Chindia Târgoviște – FC Botoşani 2–3. A Kolozsvári CFR – Konstancai Viitorul találkozó lapzárta után ért véget, míg a FC Argeş Piteşti – Sepsiszentgyörgyi OSK találkozót február 16-ra halasztották.

1. Liga, a 22. forduló műsora: ma: Sepsi OSK – Poli Iaşi (20.30); holnap: Astra – FC Argeş (14), Craiova – Dinamo (21); vasárnap: UTA – FC Hermannstadt (13.30), Gaz Metan – Chindia (18), FCSB – Academica (20.30); hétfő: Viitorul – FC Voluntari (17.,30), FC Botoşani – Kolozsvári CFR (20.30).

Románia-kupa, nyolcad­dön­tők: kedd: Dunărea Călăraşi – Turris-Ol­tul Turnu Măgurele (17.45), Pet­rolul Ploieşti – Politehnica Iaşi (20.30); szerda: Konstancai Farul – Chindia Târgovişte (14.30), Ko­lozsvári Universitatea – Aradi UTA (17.15), Bukaresti Dinamo – Bukaresti FCSB (20.30); csütörtök: Viitorul Pandurii Târgu Jiu – Medgyesi Gaz Metan (15), Temesvári ASU Politehnica – Astra Giurgiu (17.45), FC Botoşani – Universitatea Craiova (20.30).

Mind a bajnoki, mind pedig a Románia-kupa-meccseket a Digi, a Telekom és a Look Sport tévéadók közvetítik élőben.Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Florin Cîţu miniszterelnök lesz az ügyvivő egészségügyi miniszter

Florin Cîţu miniszterelnököt bízza meg az egészségügyi tárca ideiglenes vezetésével Klaus Iohannis, az államfő aláírta az erről szóló rendeletet - jelentette be az Államelnöki...

Akcióban a Hargita megyei rendőrök

Fát koboztak, jogosítvány nélküli, hamis iratokat bemutató sofőrt büntettek a kedden végzett ellenőrzések során a Hargita megyei rendőrök. Épületek bontásából származó faanyag megfelelő papírok nélküli...

Lángok csaptak fel egy csíkszentkirályi lakóházban

Tűz ütött ki szerda délután Csíkszentkirályon: leégett egy lakóház tetőszerkezete. A helyi önkéntes tűzoltók vonultak ki elsőként a helyszínre, hamarosan csatlakoztak a csíkszeredai hivatásos...

Legfrissebb