Üzleti terv, marketing és média diákoknak

Közösségépítő játékokon is részt vesznek a táborlakók. Csapatmunka Fotó: Balázs Árpád

Közel száz erdélyi és magyarországi diák vesz részt a 15. Ifjúsági Üzleti Program csíkszeredai táborában. Az egyhetes képzés során a 17–19 éves diákok elméleti és gyakorlati ismeretekkel gazdagodhatnak, mélyíthetik el tudásukat magyarországi és erdélyi szakemberek irányításával három területen: üzleti tervezés, marketing és média modul keretében.

Közösségépítő játékokon is részt vesznek a táborlakók. Csapatmunka Fotó: Balázs Árpád
Közösségépítő játékokon is részt vesznek a táborlakók. Csapatmunka Fotó: Szentes Kunigunda

[dropcap]K[/dropcap]özel száz diák vesz részt Erdély teljes területéről, így Szatmárnémeti, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Brassó és Kézdivásárhely is képviselteti magát, valamint több mint tíz magyarországi diák jelentkezett be az idei Erdélyi Ifjúsági Üzleti Programra (IÜP) – tudtuk meg a rendezvény főszervezőjétől, Mudri Györgytől. A vasárnap elkezdődött tábornak a Salvator Hotel ad otthont, és a három alapszintű modulban – üzleti tervezés, marketing, média – középiskolai végzősök és tizenegyedikes diákok, az emelt szintű üzleti tervezés modulban pedig általában korábbi IÜP-résztvevők vagy pedig elsőéves egyetemisták, akiknek már valamilyen gazdasági előképzettségük van iratkozhattak be.
A hét során az előadások mellett a résztvevők csapatokban dolgoznak, és alkotnak meg egy üzleti tervet, építenek fel marketingkampányt, vagy szerkesztenek meg professzionális kiadványt. Az idei üzleti tervek a tegnapi, második napon még csak az ötletelés szintjén tartottak, viszont megfogalmazódott egy, a felvi.hu-hoz hasonló, a romániai felsőoktatással kapcsolatos információs portál elindítása, egy kisbuszban berendezett street food létrehozása, felmerült egy joghurtozó ötlete, néhány diák pedig egy olyan alkalmazást készítene, amelyen keresztül a háziállatok gazdái tudják a kapcsolatot tartani, és ha valamelyiküknek el kell utazni, akkor a háziállatát egy másik gazdira rá tudja bízni, illetve egy olyan vállalat ötlete, amely a kórházba vagy magánklinikára ételallergiás vagy diétás ételek beszállításával foglalkozna.
– Ez a program nemcsak olyan szempontból értékes, hogy szakmai vagy lexikális értelemben tudnak tudást összeszedni, hanem olyan módszertannal és olyan keretekkel dolgozunk, hogy ha a fiatalok bármilyen területen tanulnak tovább (jog, bölcsész, orvos, informatika), az itt fejlesztett képességeket akár egyetemen, akár később a munkájuk során fogják tudni kamatoztatni – ismertette a program erősségét Mudri.
Hozzátette, az elmúlt 15 évben közel kétezer diák vett részt a programban, és közöttük túlsúlyban van azoknak a száma, akik gazdasági területen tanultak tovább, viszont sokan választottak más szakmát. Kifejtette, sok pozitív visszajelzést kaptak, hogy a gazdasági területen szerzett információk segítik a diákokat későbbi életük során, ezenkívül pedig olyan képességeket és készségeket tudnak elsajátítani és csiszolni, amelyre a hagyományos iskolai keretek mellett nincs lehetőségük. Például megtanulják, hogy csapatban dolgozzanak, megtapasztalják, hogy határidőre megvalósítsanak valamit, és azt is, hogy azt, amin dolgoznak egy héten keresztül, össze tudják foglalni egy ötperces prezentációban, és meg tudják védeni egy szakmai zsűri kérdéseivel szemben.
A szervező Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány, amerikai–magyar ösztöndíj-alapítványként indult 1994-ben, és eredetileg már egyetemet végzett fiataloknak biztosított tanulási lehetőséget az Egyesült Államokban. Tanulmányaik befejeztével 2000-ben megfogalmazódott, hogy a fiatalok a kint megszerzett tudást, szemléletmódot megpróbálják valahogy továbbadni a közvetlen környezetüknek, és így született az IÜP gazdasági képzés középiskolásoknak – ismertette a kezdeteket a szervező. Az így kialakult 40-50 fős előadócsoporthoz mostanra már csatlakoztak IÜP-ös öregdiákok, és rendszeresen hívnak olyan helyi előadót is, aki életpálya-választás szempontjából tud segíteni a fiataloknak. Az idei táborban többek közt Szűcs Endre, az RMKT egykori ügyvezetője, a LAM Mikrohitel Rt. Kolozsvári fiókjának vezetője, Szécsi Kálmán, az RMKT elnöke, illetve a Raiffeisen Bank Románia regionális igazgatója és Sógor Csaba EP-képviselő is tart előadást.
Azon túl, hogy csapatversenyről van szó, a magyarországi és az erdélyi IÜP legtehetségesebb négy diákja részt vehet a 2016-os MIT Launch Summer (Boston, MA, USA) egy hónapos amerikai start-up programon is.

Háromszéki Eszter