Újra a lovassportoké a pálya

Tömegeket vonzott tavaly a Székelyföldi Lovas Ünnep. A sikert megismételnék, a programon bővítettek Fotó: Krigel Sport Klub

Több mint ötven programpontot kínál idén is az érdeklődőknek a Gyergyószentmiklóson sorra kerülő Székelyföldi Lovas Ünnep.

Tömegeket vonzott tavaly a Székelyföldi Lovas Ünnep. A sikert megismételnék, a programon bővítettek Fotó: Krigel Sport Klub
Tömegeket vonzott tavaly a Székelyföldi Lovas Ünnep. A sikert megismételnék, a programon bővítettek Fotó: Krigel Sport Klub

[dropcap]T[/dropcap]avaly keresztelték át a Gyergyói Lovas Napokat a Székelyföldi Lovas Ünnep megnevezésre – akkor mintegy tízezer ember fordult meg a kétnapos rendezvényen. Idén a már nyolcadik kiadásánál tartó eseményt a gyergyószentmiklósi lovaspályán tartják szeptember 12–13-án. Bajkó Tibor, a Krigel Sportklub elnöke hangsúlyozta, „négyesfogat” munkája a szervezés, a csapat tagjai a versenyzők, a támogatók, a szervezők és nem utolsósorban a nézők is. Elmondta azt is, Hargita Megye Tanácsának támogatása mellett tavaly már a Kovászna megyei önkormányzat segítségét is élvezték, idén pedig Maros megyét is bevonták.
– Az előző években minden alkalommal 200 körüli volt a támogatók száma. Jelenleg már 150 támogatóval egyeztetünk, és lesznek további tárgyalások: a rendezvény költségvetése 100 000 lej körül alakul – közölte Bajkó.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök kijelentette: a lovas rendezvény sikerére, bővülésére való tekintettel időszerűnek tartja, hogy a megyei tanács növelje az eddig erre a célra elkülönített összeget – amely idén is, tavaly is 32 ezer lej volt –, ehhez kérni fogja kollégái támogatását. Az elöljáró Székelyföld legnagyobb kalákájaként jellemezte azt az összefogást, amely a rendezvényt életre hívja.
– A Székely Vágta mellett ez a másik olyan nagy lovas esemény, amely Székelyföld hírnevét öregbíti az országhatáron túl is – fogalmazott Borboly.
A szervezők színvonalas eseményt ígértek: több mint ötven programszám várja majd a lovaspályára látogatókat, ezek között vannak már hagyományosak, de újdonságok is. A főszerep természetesen a lovas sportoké, megtartják a Páll Ágnes díjugrató és fogathajtó kupát, de lesznek lovas erőpróbák, vicces vetélkedők, ügyességi versenyek, lovas terápia, vagy akár kurul dobosokat is hallhat a közönség, a malackergető verseny sem marad el. Idén is felvonják Székelyföld zászlaját, az eseményre meghívták Hargita, Kovászna és Maros megye elöljáróit is, akik közül többen részt vesznek majd az egyik legnépszerűbb programszámban, a polgármesterek csatájában.
A több mint háromszáz fellépőt felvonultató, a Krigel Sport Klub, a megyei önkormányzat, a Hargita Megyei Agrárkamara, Gyergyószentmiklós önkormányzata és a művelődési központ szervezésében megvalósuló lovasnapokra idén is ingyenes lesz a belépés.

HN-információ

: an accessible web community