Hirdetés

Újabb óriásprojektet indít a Harvíz

Várhatóan január elején aláírják a Hargita megye víz- és szennyvíz-infrastruktúrájának fejlesztését célzó új regionális projekt támogatási szerződését. A Harvíz Rt. a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) pályázatán elnyert összegből a megye számos településén bővíti és korszerűsíti az ivó- és szennyvízhálózatot – erről számoltak be szerdai sajtótájékoztatón.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc
Újabb óriásprojektet indít a Harvíz
Beszámoló a fejlesztésekről Fotó: Háromszéki Eszter

Országos szinten a 42 regionális szolgáltató közül 27-nek hagyta jóvá a pályázatát a Beruházási és Európai Projektek Minisztériuma. Ebből mindössze 10-12 kezdte el a kivitelezést – közölte a sajtótájékoztatón Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. vezérigazgatója. Rámutatott: az ország a rendelkezésre álló összeg 17%-át hívta le.

A 2014–2020-as, Hargita megye víz- és szennyvíz-infrastruktúráját fejlesztő regionális projekt első megvalósíthatósági tanulmánya 2019-ben készült el. Az akkori számítások szerint a megye ivóvíz- és szennyvízhálózatának bővítésére több mint 183 millió eurót irányoztak elő, az időközben megnövekedett infláció miatt a projekt jelenlegi összértéke több mint 320 millió euró és 17 – 11 munkálati, 4 szolgáltatási és 2 beszerzési – szerződést foglal magában. Az óriásprojekt az ivóvíz- és szennyvízhálózat bővítését, felújítását szolgálja Csíkszeredában, Alcsíkon (Csíkszentgyörgy, Csíkszentmárton, Csíkszentsimon és Kászon község), Székelyudvarhelyen és vonzáskörzetében (Máréfalva, Oroszhegy, Zetelaka, Ivó), valamint Parajd községben. A megvalósíthatósági tanulmány ötödik változatát és a hozzá tartozó mintegy kétezer oldalas dokumentációt novemberben nyújtották be. Ha januárban aláírják a szerződést, valószínűleg négy-hat hónap alatt lezajlik a közbeszerzés, és elkezdhetik a kivitelezést, amit 2026-ig kell befejezni.

A sajtótájékoztatón két másik kisebb projektről is beszámolt Bogáti Csaba. Elmondta: 1,8 millió euró értékben pályáztak a vízóraolvasás digitalizációjára. Így a jövőben Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Szentegyházán, Parajdon és Csíkszentdomokoson 4500 okosvízórát helyeznének üzembe, amelyek lehetővé teszik a távolvasást, így hatékonyabban és pontosabban tudják követni a fogyasztást. A Harvíz Rt. napelemparkok létesítésre is pályázott, eszerint a székelyudvarhelyi, a csíkszeredai és a csíkmadarasi derítőállomásokat tennék energiahatékonnyá.

Kövessen a Facebookon!