Újra előkészítő osztály indul fogyatékkal élők számára

A következő tanévben is indít előkészítő osztályt a csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakközépiskola. Az érintett családok a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központban kell benyújtsák a jelentkezési iratokat, az ősszel induló osztály legtöbb tíz gyermek speciális fejlesztésével indulhat el.

Először a 2020–2021-es tanévben hirdetett meg előkészítő osztályt a csíkszeredai Szent Anna Szakközépiskola, az elemi szintű oktatás elindításával a tanintézmény az értelmileg enyhén és közepesen sérült gyermekeknek biztosít lehetőséget a személyes fejlődésre, a közösségi lét megélésére, és az iskola profiljának köszönhetően hosszú távon egy szakma elsajátítására is.
Az iskolaérett gyermekek jelentkezését az előkészítő osztályba a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ szakmai bizottsága hagyja jóvá, az érintett családok tehát ehhez az intézményhez kell benyújtsák gyermekük jelentkezési iratait a tanév végéig.
– Az tavaly ősszel meghirdetett előkészítő osztályunkra is nagy volt az igény, folytatni szeretnénk tehát az elkezdett munkát, és az elemi oktatáson kívül az általános iskolai, 5–8. osztályos tanítást is megszervezni. Az ehhez szükséges jóváhagyási eljárást már elindítottuk, így várhatóan a középiskola befejezéséig biztosítani tudjuk a speciális igényű fiatalok oktatását – nyilatkozta lapunknak Kristó Kinga, a Szent Anna Szakközépiskola igazgatója.
Az iskola vezetője szerint az ősszel induló új előkészítő osztályban összesen tíz diákot tudnak foglalkoztatni, új gyermekek jelentkezhetnek ugyanakkor az első osztályba is. A kicsik az általános tantárgyak mellett órarend szerint magyar és román nyelvű beszédfejlesztésben részesülnek, illetve szintén a tanterv része a kicsik szocio-emocionális és gyakorlati készségeinek fejlesztése, valamint a vizuális nevelés.
– Mindezek a délelőtti órarendben kapnak helyet, ezenkívül délutáni foglalkozásokat tartunk, ahol egyéni és csoportos személyiség- és készségfejlesztésen vesznek részt a fiatalok – tette hozzá az igazgató.
A speciális igényű fiatalokat pszichológiai diplomával rendelkező tanítók vezetik végig az elemi osztályokon, fejlesztőpedagógus is részt vesz az oktatásukban, a délutáni foglalkozásokat szintén pszichológus bevonásával bonyolítják le. Az iskola vezetősége a csíkszeredai önkormányzat jóváhagyásával a következő tanévtől a Székely Károly Szakközépiskola bentlakásában fogadja az elemi osztályosokat, itt alakítanak ki számukra és a későbbi 5–8. osztályok számára osztálytermeket.

Pál Bíborka