Új természetjáró kalauz Székely Árpádtól

Illusztráció a könyvbol. A Fogarasi-havasok vonulata a Buila-Vânturaria-gerincrol FOTÓ: SZÉKELY ÁRPÁD

Ma mutatják be Székelyudvarhelyen Székely Árpád legújabb túrakönyvét. Hazánk legmagasabb hegységeit bemutató munkái után az Erdély és környéke című természetjáró kalauz újabb túraútvonalakra és természeti értékekre hívja fel a figyelmet többek között a Csalhó- és Csukás-hegységben, a Bodzai Elő-Kárpátokban, vagy akár a Mehádiai hegyek között.

A Székelyudvarhelyen élő földrajztanár szakmai és esztétikai kivitelezés szempontjából is magas színvonalú köteteiről már több ízben is írtunk lapunk hasábjain. Az utóbbi években sorra jelentek meg az Erdélyi Alpok, azaz a Déli-Kárpátok uralkodó hegyvonulatainak bemutatásai és később az összefoglaló nagy túrakönyv, a Radnai-havasok, A történeti Erdély című természetjáró kalauzai, de a dél-erdélyi épített örökségnek is szentelt egy kötetet Székely Árpád. Legújabb munkája a Történeti Erdély című kiadvány folytatásaként értelmezhető – közölte a szerző.

Az Erdély és környéke című természetjáró kalauz 25 természetföldrajzi kistáj (hegység, dombság) több mint 30 természeti értékét és túraútvonalát, valamint Erdély és a vele szomszédos történeti-földrajzi tájak legmagasabb csúcsait mutatja be fotókkal, átfutó képekkel, térképekkel és 3D-domborzatmodellekkel kiegészítve, mindezt nagyobbrészt őszi és tavaszi színekben. Többek között a Keleti-Kárpátok olyan szépségeire irányítja a figyelmet, mint a Gutin-hegységben található Kakastaréj képződmény, a Giumalau-Rarau hegységben található Fejedelemasszony-sziklák, a Kelemen-havasokban felkereshető Tizenkét Apostol sziklák, de a Csalhó-hegység, a Hagymás sem maradt ki. Két túraúttal szerepel a Kárpát-kanyar és Elő-Kárpát-kanyar, továbbá a Déli-Kárpátok több, a korábbi kötetekben nem szereplő útvonala, látványossága. Elkalauzol ugyanakkor a Bánsági hegyvidékre, illetve az Erdélyi-szigethegységbe is, érintve például Torockó környékét, illetve a Bihar-hegység néhány felkeresésre méltó objektumát.

A kötettel együtt jelent meg az azonos címet viselő interaktív gyakorlókönyv, ami egy természetjárási és honismereti tudáspróba. Akárcsak a korábbi években, Székely Árpád vetített képes előadássorozaton ismerteti a könyvet. Sepsiszentgyörgyön kezdődött a körút, Székelyudvarhelyen pedig ma 19:00 órára, a Művelődési Ház koncerttermébe várják a természetkedvelőket a kötet ismertetésére. Még ebben a hónapban Kolozsváron és Marosvásárhelyen is lesz könyvbemutató – tudtuk meg a szerzőtől.

Asztalos Ágnes