Tűz pusztított a természetvédelmi területen

Kiégett terület a Nagyhagymáson. Még nem tudták felbecsülni a kárt

Feltehetően egy eldobott cigarettacsikk következtében kapott lángra a Nagyhagymás csúcsa alatti gyepes terület – a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park munkatársai, önkéntes és hivatásos tűzoltókkal, valamint a Csíkszentdomokosi Közbirtokosság önkénteseivel együtt tűzoltással töltötték a hétvégét. Hegyi Barna, a nemzeti park igazgatója lapunknak kifejtette: egy rendkívül nehezen megközelíthető helyen pusztítottak a lángok, a tűz elharapózását a szárazság is segítette. Nem az első eset, hogy tűz üt ki a nemzeti park területén, három éve Gyilkostón történt hasonló.

Kiégett terület a Nagyhagymáson. Még nem tudták felbecsülni a kárt
Kiégett terület a Nagyhagymáson. Még nem tudták felbecsülni a kárt

[dropcap]T[/dropcap]elefonon kaptam az értesítést, hogy füstöt láttak a Nagyhagymáson, feltehetően meggyúlt az aljnövényzet – közölte a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója, Hegyi Barna. Hozzátette: a helyszínt autóval egy kilométerre lehetett megközelíteni, azon túl már csak gyalog: kannákban hordták a vizet a területre, ahol már a közeli erdő szélén található fákba is belekaptak a lángok. Az igazgató szerint nagy szerencse, hogy időben fel tudtak vonulni, „ellenkező esetben ugyanis két-három óra alatt talán az erdő is leég”.

Éjszaka is figyelték a területet
A Csíkszentdomokosi Közbirtokosság önkéntesei kivágták az égő fákat, ezzel megakadályozva a lángok további terjedését, emellett a nemzeti park munkatársai a hétvégén folyamatosan felügyelték a területet, mivel parázslott a talaj, és nem lehetett kiszámítani, hogy mikor és hol csapnak fel ismét a lángok.
– Péntekről szombatra virradó éjszaka mi voltunk kint, fontos, hogy ilyenkor mindig legyen ott valaki. Ilyen sziklás területen sokszor úgy tűnhet, hogy kialudt a tűz, 3-4 órán belül azonban ismét füstölni kezd, és újra felélednek a lángok – mutatott rá Hegyi Barna. Hozzátette: szükség esetére a közbirtokosság önkéntesei is hagytak kint vizet, emellett az eső is sokat segített.
A tűz okozta károkkal kapcsolatban megjegyezte: nagy valószínűséggel védett növényeket is elpusztítottak a lángok, a hely nehéz megközelíthetősége miatt azonban a kár mértékét még nem ismerik.
– Meredek területről beszélünk, ahová esetenként kötéllel kellene beereszkedni – jegyezte meg az igazgató.

Nem ez volt az első eset
A nemzeti park területén legutóbb 2012-ben, Gyilkostón volt hasonló tűzeset, akkor több mint másfél hónapig küzdöttek a lángokkal.
– Elméletileg tudjuk, hogy mit kell tenni ezekben az esetekben, azonban nincs meg a szükséges felszerelésünk, és képzettségünk sincs arra, hogy erdőtüzet oltsunk – jegyezte meg Hegyi Barna.
Tegnap is folyamatosan figyelték a területet, lapzártánk után is a helyszínen voltak a nemzeti park illetékesei.

Kertész László