Traktorok törzskönyvezése, időszakos műszaki ellenőrzése: Helyben vizsgáztatják az erőgépeket

Szántóföldek, szarvasmarhák átmeneti kiegészítő támogatása Szűkmarkúvá vált a kormány

Amennyiben a géptulajdonosok vagy a helyi önkormányzatok igénylik, helyben, a településekre kiszállva is elvégzik a traktorok műszaki vizsgáztatásával és törzskönyvezésével járó feladatokat a RAR Hargita megyei mérnökei. A szolgáltatás bár feláras, de még így is olcsóbb, mintha erőgépeiket utánfutóra pakolva a RAR csíkszeredai vizsgaállomására kellene szállítaniuk a gazdáknak. A részletekről Orbán Jánostól, a RAR Hargita megyei igazgatójától érdeklődtünk.

Kiszállási díj ellenében idén is kérhetik traktoraik, önjáró mezőgazdasági gépeik helyszíni műszaki vizsgáztatását a gazdák – mondta el lapunk érdeklődésére Orbán János, mérnök, a Román Járműbejegyzési Hatóság (RAR) Hargita megyei kirendeltségének igazgatója. A szakember hozzátette: annak, hogy a RAR szolgáltatásait a gazdák otthonukhoz közel, erőgépeik szállítása nélkül, akár a saját falujukban igénybe vehetik, Hargita megyében lassan húsz évre visszatekintő hagyománya van. De büszke arra is, hogy a traktorok, mezőgazdasági erőgépek kihelyezett, helyszíni vizsgáztatásának az országban elsőként a RAR Hargita megyei fiókintézménye adta meg a kezdő lökést.

Igénylik a gazdák

– Igénylik a gazdák, rengeteg megkeresést kapunk a megye szinte minden településéről. Megyünk is, csak engedje az időjárás, illetve legyen e célra bevethető személyzetünk. Mert a keretünk nagyon szűkös. Erre a tevékenységre egy mérnökből és egy gépészből álló csapat áll rendelkezésre, egy-egy községbe gyakran kétszer-háromszor is vissza kell térniük ahhoz, hogy az igénylés nagyságrendjének függvényében a munkát be tudják fejezni. Ha lehet, mindenki azt kéri, hogy a munkát tavaszig fejezzük be, mert indul a szezon, a traktoroknak dolgozniuk kell. Megértjük ezt, igyekszünk is, de azt a települést, ahonnan januárban tették le az igénylést biztosan hamarább vesszük sorra, mint azt, ahonnan áprilisban – tette hozzá a RAR Hargita megyei kirendeltségének vezetője.
A RAR szakemberei legutóbb Csíkszentimrén műszakiztatták a helyszínre kiszállva a traktorokat. A 3,5 tonna alatti traktorok esetében két évre, míg a 3,5 tonnánál nagyobb súlyú erőgépek esetében egy évre szól a műszaki vizsga érvényessége.
A mezőgazdasági traktorok helyszíni műszaki vizsgáztatását a géptulajdonosok nevében a helyi önkormányzatok, de akár közvetlenül a gazdák is igényelhetik. A RAR mérnökei a szervezőktől minden kiszállás alkalmával csak annyit kérnek, hogy a helyszínen legalább húsz jármű legyen.
– Nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a polgármesteri hivatalok szervezzék, a gazdák is kérelmezhetik. Esetleg annyiban előnyösebb a hivatali igénylés, hogy az önkormányzatnál pontosan tudják, hogy az illető községben a gazdáknak hány mezőgazdasági járműve van – fűzte hozzá Orbán János.

A 3,5 tonnánál kisebb traktorokat kétévente, a nagyobb erőgépek évente műszakiztatják

Traktort igen, utánfutót nem

A gépek helyszíni vizsgáztatása, illetve a járműbejegyzéshez kapcsolódó egyéb szolgáltatások helyszíni ügyintézése a gazdáknak is érdeke és előnye – vallja a szakember, mivel a bürokratikus akadályokon túl, mint például az időpontfoglalás, ez esetben nem szükséges traktoraikat – a szállításra időt és pénzt áldozva – a RAR csíkszeredai vizsgaállomására utaztatni.
– A legfontosabb, hogy legalitásba kerüljenek a járművek, és ún. „születési bizonyítványt”, vagyis törzskönyvet nyerjenek nálunk. Törzskönyv nélkül nem lehet sem műszaki vizsgát végezni, sem pedig az illető önkormányzat helyi közigazgatási területén belül érvényes sárga rendszámot igényelni. A mezőgazdasági traktoroknak márpedig öt vagy hat éve kizárólag sárga rendszámuk lehet, a fehér rendszámos forgalomba írás lehetőségét megszüntették – hangsúlyozta Orbán János.
Leszögezte: a településeken végzett, helyszíni műszaki vizsgák alkalmával a RAR szakemberei csak és kizárólag a traktorok műszaki állapotát tudják felmérni, a fékkel rendelkező pótkocsik, mezőgazdasági utánfutók műszakiztatására – bár igény lenne rá – nincs lehetőség. Ehhez ugyanis hordozható fékpad kellene.
– A remorkákat kötelezően fékpadra kell helyezni. De míg a traktorok fékerejét egy ún. decelerométerrel meg tudjuk mérni, addig az utánfutók esetében ezt már nem tudjuk alkalmazni – magyarázta a szakember.
Ami az idei díjszabásokat illeti: a traktorok műszaki vizsgáztatás (ITP) 261 lejbe kerül, a más uniós tagállamokból behozott traktorok honosításáért (omologálásáért) pedig 936 lejt kérnek.
– Vannak olyan szolgáltatások, amelyek több komponenst tartalmaznak. Aki például törzskönyvet szeretne kiállítatni, az megkapja a műszaki vizsgát is. Ez 936 lejbe kerül. Másnak műszaki bizonylatra van szüksége. Tehát a végső ár attól függ, milyen szolgáltatásokat igényel a gazda. De nagyságrendileg 300 és 1000 lej között mozognak az árak – tette hozzá Orbán János.

Újul a géppark

A külföldről behozott használt traktorok, valamint a különböző pályázati támogatásokból vásárolt új mezőgazdasági járművek révén érzékelhetően fiatalodott a megye mezőgazdasági gépállományának átlagéletkora. Orbán János azonban figyelmeztet, hogy a traktorok átlagéletkorát – lévén, hogy robusztusabb, strapabíróbb, eleve hosszabb életciklusra szánt gépekről van szó – nem szabad a közúti járművek átlagkorához hasonlítani.
– Egy 15 éves traktor még mindig egy viszonylag fiatal, masszív, jó gépnek számít. De érkeznek a vizsgára 30-40 éves korú traktorokkal is. A Pro Economica Alapítvány támogatási programján keresztül például rengeteg – Székelyföld szintjén közel ezer – új traktort vásároltak a gazdák. Ez meglátszik a Hargita megyei gépparkon is – fűzte hozzá a szakember. Orbán viszont azt sem hallgatta el, hogy a Pro Economica Alapítvány támogatásával vásárolt új erőgépek egy része nem felel meg az Unió károsanyag-kibocsátási előírásainak, ezért pillanatnyilag nem is törzskönyvezhetők.
– Egy éve dolgozunk azon, hogy ha már megvásárolták ezeket az új traktorokat a gazdák, valahogy törzskönyvet is ki tudjunk állítani hozzá. Az uniós követelmények ellenben minket is kötnek. Jogszabály-változtatásra van szükség, ami információm szerint pár napon belül meg is történik. Várjuk, hogy megjelenjen a Hivatalos Közlönyben. Egy olyan engedményről van szó, ami révén az alapítvány támogatásával beszerzett traktorok sorsa is megoldódik – újságolta további részletek ismertetése nélkül a RAR Hargita megyei igazgatója.

Fellélegezhetnek a gazdák

Az RMDSZ parlamenti képviselőinek kezdeményezésére született jogszabályváltozás időközben megjelent. A Háromszék napilap úgy tudja, az eljárásról átiratban értesítette a RAR-állomásokat Radian Iufa vezérigazgató. E szerint a beíratási előírások szabályai alól kivételt képeznek azok a 2020. április 30-ig vásárolt, T kategóriába tartozó mező- vagy erdőgazdálkodásban használt traktorok, amelyek 37 és 100 kW teljesítményűek, vagyis 50 és 136 lóerő közöttiek. Esetükben a törzskönyv kibocsátható, ha az illető járművek azonosíthatók és műszakilag megfelelnek az előírásoknak. A vezérigazgató azt is közölte: bátorítja, hogy a törzskönyvkibocsátást megelőző tevékenységeket az igénylő székhelyén, a traktorok állomáshelyén végezzék el.

Domján Levente