Tovább bővült az Élmény-alap

Átírta a világjárvány az Élmény-alap nevű, gyergyói fiatalok ösztönzésére elindított kezdeményezést. Szünetel a pályáztatás jelenleg, az alap azonban tovább bővült hétvégén, a kezdeményező, Erdélyi Róbert ezúttal burgerekkel látta vendégül a támogatókat. 

Három évvel ezelőtt hozták létre Gyergyó­szent­miklóson az Élmény-alapot. A kezdeményező, Erdélyi Róbert akkor azt tervezte, hogy minden évben jótékonysági vacsorát szervez, amelynek bevételéből a helyi fiatalok kezdeményezéseit támogatja ő és a hozzá csatlakozók. A Gyergyószentmiklósról elszármazott, Budapesten jó hírű vendéglátóegységeket működtető Erdélyi azóta kétszer tudta megszervezni a jótékonysági estet, tavaly viszont közbeszólt a világjárvány. Hétvégén bepótolta kicsit más keretek között, most a Pongrác-tetői étterembe hozta el különleges élelmiszer-alapanyagait és séfjét. 

– Hirtelen ötlettől vezérelve döntöttem így, hiszen nagyon vágytam haza. Korlátozott a lehetőségünk mind a vendéglátás, mind a szórakozás terén, ezt a kettőt akartam összekötni itthon. Másrészt hiányérzetem volt amiatt, hogy decemberben elmaradt az Élmény-alapi vacsora, ezt is pótolni szerettem volna. A Budapesten elismert burgereinket hoztuk, hogy ezzel kompenzáljuk az alapból tavaly kiesett bevételt – foglalta össze Erdélyi Róbert. Most is a gyergyóiak számára különleges alapanyagokból dolgoztak. 

– „Pofátlan” marhaburgert készítünk, aminek az alapja egy anguszmarha-pogácsa, a tetejére pitboxban kézült marhapofát teszünk, steak krumplival és coleslaw-salátával tálaljuk – mondta a menüről Józsa Csaba, a Tuning Burger séfje. A menüért sokan látogattak ki az étterembe, a bevétel felét ajánlották fel az Élmény-alapnak a szervezők. Az adomány felhasználását a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontra bízták. Mint a kuratórium elnökétől, Dániel Botondtól megtudtuk, tavaly szünetelt a program a járvány miatt, nem írtak ki új pályázatot, és az aktuális programokat is felfüggesztették. 

– 2020 decemberében nem lehetett jótékonysági estet tartani, azt az akciót pótoltuk most, másképp. A járvány után pedig a 2019. decemberi est és a mostani akcióból begyűlt alapot fogjuk megpályáztatni. Még nem dőlt el, hogy idén mihez kezdünk, lehet csak egyéni ösztöndíjak lesznek, lehet, hogy maradunk a hagyományos kiírásoknál, de csak miután lejár a járvány – mondta az erőforrásközpont vezetője. A korábbi években egyébként egyéni ösztöndíjakra és a közösséget is érintő kezdeményezésekre írták ki a pályázatokat, olyan tevékenységeket támogattak az alapból, amire máshol nem lehetett anyagi forrást találni.