Törölte a képviselőház a rákkal diagnosztizáltak hátrányos megkülönböztetését

Fotó: rmdsz.ro

Döntő házként szavazta meg a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi az onkológiai betegségből kigyógyultak számára, hogy megkülönböztetés nélkül férjenek hozzá a különböző pénzügyi szolgáltatásokhoz, banki hitelekhez és életbiztosításhoz egyaránt.

Mindez abban az esetben érvényes, ha a kezelés befejezése óta eltelt hét év, illetve öt év, amennyiben a diagnózist az illető 18 éves kora előtt állították fel – tájékoztatott szerdai közleményében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

A közlemény szerint a daganatos betegség túlélőit megkülönböztették, kérésüket negatívan bírálták el, amikor életbiztosítási szerződést akartak kötni, mert a biztosító kockázatértékelés céljából kérhette a betegséget igazoló dokumentumokat, akkor is, ha az illető személy már hosszabb ideje kigyógyult a betegségből. Ugyanez a megkülönböztetés állt fenn bankhitel igénylése esetén is. „A ma megszavazott törvénytervezet célja ezt a diszkriminációt és megkülönböztetést eltörölni, és védeni a betegségből kigyógyultak jogait” – olvasható a dokumentumban.

A törvénytervezet egyik kezdeményezője Kovács Irénke szenátor. A Szilágy megyei törvényhozó kifejtette, a rák egy „iszonyú betegség, de a diagnózis nem jelenti azt, hogy mindennek vége”.

„A modern terápiáknak köszönhetően számtalan ember túlélte a betegséget, és évtizedekig megszokott életet él. Nekünk, törvényhozóknak, nemcsak az a feladatunk, hogy megváltoztassuk a betegségről alkotott közfelfogást, hanem az is, hogy olyan törvényeket kezdeményezzünk, amelyek megszüntetik a rák túlélőinek megbélyegzését. Szükség van rákmegelőzési kampányokra, valamint olyan törvényekre, amelyek kötelezővé teszik a szűrővizsgálatokat és a korai felismerést, hogy általuk javítani lehessen azoknak a személyeknek az életkilátásait, akik szembesülnek a betegséggel” – mondta Kovács Irénke.

A jogszabálytervezet az államelnöki kihirdetés és a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után két hónappal lép hatályba – derül ki az RMDSZ közleményéből.

HN-információ

: an accessible web community