Törődés és szeretet szüli a bajnok kutyát

Fotó: László F. Csaba

A tenyésztők éjjel-nappal végzett kitartó munkájának gyümölcse az, ha az általuk felnevelt és tanított kutya a versenyeken kiemelkedő eredményt ér el. Nincs ez másképp az Adam’s Rott kennelben sem, ahol Csiszér Ádám és kutyái már több babért is learattak az évek során.

Múlt heti lapszámunkban olvasóink megismerhették a csíkszeredai Csiszér Ádám rottweilertenyészetét, munkáját. Minden befektetett idő, pénz és energia akkor fizetődik ki igazán, amikor egy versenyen az Adam’s Rott kennel kutyája kiemelkedő helyen végez.
Egy rottweilernek ahhoz, hogy jó tenyészállat lehessen és különböző bajnokságokat nyerjen, nagyon sok követelménynek kell megfelelnie. Mint megtudtuk, mára e fajtából több típus is van: a németek betartják még a standardot, de Szerbia és Kelet-Európa már más küllemet részesít előnyben, nem a rövid orrot.
– A rottweiler küllemre és jellemre is jó kutya kell legyen. Ha felelősségteljes és következetes nevelésben részesül, akkor egy idegerős, munkaszerető és hűséges kutya lesz, aki nem veszélyesebb más hasonló termetű ebeknél – jegyezte meg Ádám.
Küllemre a kanok nagyobbak a szukáknál: 61–68 centiméteres marmagasságukkal átlagosan 50 kilogrammot nyomnak, a szukák ennél alacsonyabbak és súlyuk is kisebb.
– Szerintem a rottweiler nagyon közel áll a tökéletes kutyához, ezért is kedvelik olyan sokan a világon. Sokan beszélnek a balesetekről, amiket ez a fajta okoz. Hát hogyne okozna, amikor ennyire felkapott fajta! Néha sajnos nemcsak tenyészetekben születnek új almok, néhány egyedre kevés figyelmet szentelnek, így agresszívebbé is válhat – tette hozzá.

Emberségből jeles
Bár a versenyeken a tenyésztők vetélytársak, szükség esetén mégis tartják a kapcsolatot és segítséget is nyújtanak egymásnak:
– Nekem nagyon jó tenyésztő barátaim vannak. Volt egy időszak, amikor egymás után két szukám is elpusztult. Felhívott egy kolozsvári tenyésztő barátom, aki hallotta, hogy mi történik nálam, és ingyen felajánlott egy kutyát a saját almából. Ez a kutya pedig 2015-ben a legjobb román szuka lett – mesélte Ádám.

Számos eredmény
Az Adam’s Rott kennel Ádám saját udvarán működik, a házba betérve már az előtérben rengeteg díj fogad, ami csak töredéke az eddig elért eredményeknek. Számtalan versenyen és bajnokságon részt vett már a saját tenyésztésű kutyáival, sok esetben pedig nagyon jó eredményekkel tértek haza.
– 2015-ben 74 kutyából az én rotim lett Románia legjobb szukája, Magyarországon a veterán klub győzteseként ugyancsak a saját tenyésztésű kanom végzett. Azonban első helyezést nemcsak osztályokon belül, hanem a versenyen megjelent összes rottweiler közül is nyertünk, ugyanis az enyém lett a legszebb. Úgy érzem, ezek nagyon jó eredmények, mert olyan tenyésztőkkel versenyzek, akiknek minimum negyven kutyájuk van és ebből is élnek – büszkélkedett Ádám.
Március utolsó hétvégéjén ismét megmérettették magukat a Dog Show Dumbrăveni – CAC kiállításon, ahonnan egy első, egy harmadik és egy negyedik helyezéssel tértek haza.
– Most nagy reményeket fűzök az új generációhoz, ebből az alomból szeretnék megtartani két kiskutyát. Az is nagy elismerés, hogy a világ másik felén, Angliában és Srí Lankán is található Adam’s Rott kutya. Nem könnyű ez a munka, de örülök, mert a fiam az az ember, akire mindig, minden helyzetben számíthatok és ő az, aki mindenben támogat. Így talán már a munka sem olyan leterhelő – vélekedett Ádám.

Szilágyi Dalma-Orsolya