Több százan táboroznak Gyergyószentmiklós határában

Benépesült az EMI-tábor Fotó: EMI

Megnyitotta kapuit tegnap a 11. EMI-tábor, mely idén visszaköltözött Gyergyószentmiklós határába. A helyszínre több százan érkeztek , felhúzták sátraikat, délben pedig megtartották a megnyitót is.

Benépesült az EMI-tábor Fotó: EMI
Benépesült az EMI-tábor Fotó: EMI

[dropcap]H[/dropcap]azatért szülőföldjére, Gyergyószentmiklósra az EMI-tábor – hangsúlyozták többen is a felszólalók közül a fesztivál megnyitóján.
– A tábor legfőbb üzenete az kell legyen, hogy mi nem valaki ellen harcolunk, hanem saját kultúránk átörökítéséért, nemzeti értékeink megtartásáért. Minden nemzet saját kultúrájával a többit erősíti, mondhatjuk, általunk válik gazdagabbá az emberiség – fogalmazott Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós alpolgármestere.
Sorbán Attila Örs főszervező, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke köszönetet mondott azoknak, akik segítettek, hogy létrejöjjön a tábor, ugyanakkor a rosszakaróknak is üzent.
– Nem lehet könnyen megszabadulni tőlünk, az üzenetet, amit hagyunk magunk után, nem lehet eltüntetni: az EMI-tábor itthon van Gyergyóban, az erdélyi magyarság Erdélyben, a székelység Székelyföldön, ezen nem változtathat senki – mondta a főszervező.
A népdalt, szavalatot és huszártáncokat felvonultató megnyitó után elkezdődtek a programok a különböző sátrakban. Többek között történelmi, politikai, jogi kérdések is terítékre kerülnek az előadásokon. Az EMI-tábor szervezői kiemelt fontosságúként kezelik a székelyföldi önrendelkezés témakörét, idén is az erdélyi, valamint anyaországi előadók mellett baszk és katalán meghívottjai is lesznek a rendezvénynek. A szervezők vallják, szeretnék közelebb hozni a népi hagyományokat a táborozókhoz, ezért lesz például népviseleti és néptáncbemutató, de helyet kap egy hagyományőrző tér is, ahol hadibemutatókat, íjászatot, ostorozást, egyéb foglalkozásokat tartanak majd. Emellett lovaglópályát is elkülönítettek, ahol napközben lovas kocsikázás és lovaglás lesz, de lovasíjász-bemutatót is tartanak majd. Gyerekek és felnőttek számára is sokféle szórakoztató programot kínálnak a táborban, esténként pedig koncertek, gitárestek, táncházak várják az érdeklődőket.
A táborozók és a városlakók, környékbeliek szállításáról idén is autóbuszjáratok gondoskodnak.
A gyergyószentmiklósi vasútállomás és az EMI-tábor között reggel nyolctól óránként közlekednek buszok, egy jegy 2 lejbe kerül. Az utolsó autóbusz a táborból a város felé éjjel 2 órakor indul.
A táborba egy napi belépő ára 25 lej.

Lázár Hajnal