Több mint száz amerikai katona érkezett már meg Romániába

Illusztráció | Fotó: Facebook

Már több mint száz amerikai katona érkezett meg Romániába, hogy előkészítse az Egyesült Államok által ígért csapaterősítést – közölte kedden Vasile Dîncu védelmi miniszter.

Logisztikai szakemberek is dolgoznak az előkészületeken. A tárcavezető szerint nemsokára érkezik a csapatok többi része is, de nincs megszabva „sem konkrét hely, sem konkrét időpont” a Romániába várt amerikai katonák érkezését illetően – idézte Dîncut az Agerpres hírügynökség.

– Mi már néhány éve fel vagyunk készülve multinacionális haderő elhelyezésére, több olyan létesítményünk is van, ahol elszállásolhatók a katonák – mutatott rá a miniszter.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma (Pentagon) a múlt héten közölte, hogy NATO-tagállami kötelezettségeinek szellemében, „az orosz agresszió elrettentésére” irányuló erőfeszítéseinek részeként, az Egyesült Államok Németországból Romániába vezényel át mintegy ezer amerikai katonát – idézte fel a román hírügynökség.

Az Adevărul úgy tudja, a németországi Vilseckben állomásozó 2. páncélos lovasezred Stryker harcjárművekkel felszerelt gépkocsizó lövészzászlóalja érkezik Romániába. A román nyelvű média egyelőre csak találgatja, hogy Románián belül hova telepítik az újonnan érkező amerikai csapatokat.

Eddig mintegy kilencszáz amerikai katona állomásozott Romániában a Fekete-tenger partvidékén, Konstanca közelében található – az iraki csapatkivonás közben is használt – Mihail Kogălniceanu légi támaszponton, az amerikai rakétapajzs létesítményeit befogadó dél-romániai Deveselun és az aranyosgyéresi katonai repülőtéren, ahova az amerikaiak MQ-9-es Reaper drónokat hoztak – emlékeztetett az Adevărul.

MTI

: an accessible web community