„Tíz-tizenöt perc megér négy jó évet”

A vasárnap esedékes parlamenti választások tétje egyértelmű az erdélyi magyar képviselet minden szereplője számára, ezért is van nagy jelentősége annak, hogy létrejöhetett a romániai magyar–magyar összefogás. Zsigmond Barna Pál magyar országgyűlési képviselő, volt csíkszeredai főkonzul szerint az erdélyi magyaroknak példát kellene venniük a többi Kárpát-medencei magyar kisebbségi közösségtől abban, hogy az anyaországgal karöltve sikeres együttműködést folytatnak a többségi nemzetek érdekképviseleteivel. A politikus szerint megéri azt a tíz-tizenöt perces időráfordítás, hogy a választók éljenek szavazati jogukkal vasárnap, és ne maradjanak magyar képviselet nélkül a parlamentben. 

 

– Ön most Magyarországon él, de marosvásárhelyi gyökerei vannak. Milyen érzés hazajönni?

 

– Nagyon jó hazajönni, itt voltam az önkormányzati választások előtt is és aznap este is. Fantasztikus volt megélni, hogy Marosvásárhelynek ismét magyar polgármestere van, és reméljük, december hatodikán is történelmi sikereket fog elérni az RMDSZ.

 

– Ön jól ismeri az erdélyieket, hallani olyan üzeneteket, hogyha most nem jut be az RMDSZ a parlamentbe, akkor négy év múlva sem fog. Ön szerint mi a tét a választások napján?

 

– Történelmi a tét, ott kell lenni mindig a parlamentben. Nagyon rossz lenne azzal a gondolattal felébredni december hetedikén, hogy nem mentem el szavazni, de ha elmentem volna, sokkal vidámabb lennék. Emlékezzünk vissza az önkormányzati választások utáni napokra akár Marosvásárhelyen, akár Szatmárnémetiben, Szászrégenben, milyen jó volt felébredni. Ahol összefogott a magyarság, átérezték a történelmi felelősséget, és elmentek szavazni, ott eredmény is született. Csak ennyi kellett, hogy az ember rádöbbenjen, neki is van szava, neki is van szerepe abban, hogy mi történik Romániában. Itt, Erdélyben, a saját településünkön – ahogy Soós Zoltán polgármester is mondta – minden szinten jelen kell lennünk a döntéshozatalban. Nemcsak annak örvendtünk, hogy Soós Zoltán személyében magyar polgármestere van Marosvásárhelynek, hanem annak is, hogy Péter Ferenc személyében magyar megyei tanács elnöke van Maros megyének. És örvendjünk annak is, hogy sok parlamenti képviselője lesz az RMDSZ-nek annak érdekében, hogy a magyarságot képviseljék Bukarestben, mert ezt másra nem lehet bízni. Ez történelmi felismerés, és mindenhol azt látjuk, hogy csak a magyar képviselőkre lehet bízni a magyar ügyek képviseletét akár Szerbiában, Kárpátalján, Ukrajnában, akár Horvátországban.

 

– Mit gondol a nemzetközi kapcsolatokról? Itt főként a magyar–román viszonyról beszélek, ön főkonzulként is dolgozott Romániában. Mit tapasztalt, mekkora szerepe van a parlamenti képviseletnek ebből a szempontból?

 

– Meghatározó szerepe van. Mi, Magyarország, a Fidesz–KDNP abban vagyunk érdekeltek, hogy a román–magyar kapcsolatok jó irányba haladjanak. A magyar parlament román–magyar tagozatának elnöke is vagyok, ezért kiemelt figyelemmel követem ezt a kapcsolatot. Nagyon szeretném, ha ezek javulnának, bővülnének, megtelnének tartalommal. És hadd hozzam itt fel a szerb–magyar kapcsolatok példáját: az elmúlt években Szerbia és Magyarország között nagyon látványosan fejlődtek. Kezdődtek ezek gesztusokkal, amelyekben meghatározó szerepe volt az ott élő magyar közösségnek, annak, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség jól szerepelt a választásokon korábban is. Az idén történelmi sikereket ért el, egyfajta hídszerepet jelentett a szerb–magyar kapcsolatokban, és azt látjuk, hogy a szerbiai belpolitikai kapcsolatokban a magyarság jól érzi magát, el tudja rendezni a dolgait. De az államközi együttműködésben is sikereket értünk el. Ez azt is jelzi, hogy nem a magyarokon múlik, hogy Romániával nem olyan jó a kapcsolat, mint Szerbiával. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy erős szövetség alakuljon ki. Azt reméljük, hogy ebben az RMDSZ-nek is fontos szerepe lehet. Ez viszont akkor tud megvalósulni, ha erős képviselete van az RMDSZ-nek.

 

– Hogyan látja az aktuális helyzetet, valóban felértékelésről van szó, amikor a mérleg nyelve az RMDSZ? Mi kell az erdélyi magyaroknak, mit kérhetnek a többségi pártokról?

 

– Hogy hogyan egyezkednek a román pártok, abba mi nem szeretnénk beleszólni. Az, hogy az RMDSZ jól szerepeljen, magyar ügy is, nemzetstratégiai érdek. Ha a mérleg nyelve tud lenni, az értelemszerűen egyfajta tágabb lehetőségrendszert jelent a belpolitikai relációban, a magyar közösségi jogok terén és a román–magyar kapcsolatok tekintetében is. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy haladjunk lépésről lépesre, a magyarság menjen el szavazni, és válassza az RMDSZ-t. A Szövetség majd eldönti, kivel tud megállapodni, olyannal, aki a magyar közösség érdekeit megérti, elfogadja és észszerű kompromisszumot tud kötni.

 

– Ön szerint mennyire kockázatos jelen helyzetben az urnához járulás?

 

– Az elmúlt időszakban választások voltak Szerbiában, Horvátországban és Ukrajnában is. Ott történelmi sikereket értek el, legyen ez egy példa, hogy a magyarok bátrak, leküzdötték a félelmüket, kellőképpen óvatosan járultak az urnák elé. Adjon ez nekünk erőt és egyfajta példát is. Valóban itt van a vírus közöttünk, minden óvintézkedést be kell tartani, de véleményem szerint több veszélyt jelent lemenni a boltba, mint részt venni a választásokon. Minden óvintézkedés betartásával, a hatóságok partnerségével tíz-tizenöt perc megér négy jó évet, ezért kell elmenni szavazni.

 

– Megvalósult az erdélyi magyar–magyar összefogás a választásokat megelőzően. Ön szerint mekkora felhajtó ereje lesz a lépésnek?

 

– Azt remélem, nagy felhajtó ereje lesz az összefogásnak, hiszen a magyarok nem civakodnak, és megértették, történelmi jelentősége van a választásoknak, így mindenki a saját táborát próbálta motiválni. Mind a nagyobbik, mind pedig a kisebbik koalíciós erőben megvolt a bölcsesség, hogy elfogadja a feltételeket, minden szavazó azt érezheti, hogy ez róla szól, képesek voltunk összefogni. (x)