Hirdetés

Tilalom a hegyi vizeken

A téli időszakban is hódolhatnak szenvedélyüknek a horgászok a síkvizeken, akárcsak a zeteváraljai víztározónál. A hegyi besorolású vizeken azonban tilos a horgászat, és a víz besorolásától függetlenül tilos a pisztrángfélék kifogása.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Tilalom a hegyi vizeken
Kapásra várnak. Az enyhe idő kedvez a horgászatnak Fotó: László F. Csaba

A vérbeli horgászoknak télen sincs megállás, hogy hódoljanak szenvedélyüknek, bár számuk jóval kisebb, mint a nyári horgászoké. Ilyenkor azonban a halaknak is lassul az életritmusuk, lassabban mozognak és kevesebbet táplálkoznak, főleg a békés halak, kivétel a domolykó és a paduc, a ragadozó halak azonban télen is aktívabbak, bár ők sem esznek annyit, mint a nyári időszakban, így főleg ezen fajokra nagyobb eséllyel lehet horgászni a hideg hónapokban. Jelenleg a síkvizeken lehet pecázni, a hegyi vizeken tilalom van, amely már ősszel érvénybe lépett, csak a tavasz beállta utánig marad hatályban.


Hirdetés

– A vizek besorolásától füg­get­le­nül azonban a piszt­ráng­félék kifogása tilos mindenütt

– tudtuk meg Got­hárd Ferenc-Alpártól, a szé­kely­ud­varhelyi Nagy-Kü­kül­lő Vadász és Sporthorgász Egyesület munkatársá­tól. Mint mondta, hegyi víznek a víztározó fölötti pa­ta­kok, a Si­ka­szó-, Ivó- és Var­gyas-patak számít, valamint a Nagy-Kü­kül­lő for­rá­sá­tól Fenyédig terjedő rész, akárcsak a Nagy-Homoród egyes szakaszai vagy a Ma­da­ra­si-Hargita ud­var­hely­szé­ki oldala felé vezető, illetve a Bucsinon lévő egyes patakok is. A síkvizeken és a zeteváraljai víztározónál április 9-én lép érvénybe a tilalom, amely 60 napig, azaz június 7- ig marad érvényben. Ezt megelőzően, március 20- tól tilos lesz a süllő és a sügér horgászata, ami szintén június 7-ig marad érvényben. Ekkor zajlik ugyanis a halak ívási időszaka, éppen ezért nyugalomra van szükségük. A tilalmak után indul hivatalosan el a horgásszezon.
Gothárd Ferenc-Alpár elmondta, bár a horgászat igencsak népszerű szabadidős te­vé­keny­ség, sport, nincs je­len­tős változás évről évre az egye­sülethez tartozó tagsággal rendelkező horgászok számát illetően.

– Elértük azt a csúcsot a horgászok számánál, amelyet ezek a vizek úgymond ki tudnak szolgálni, ezért sincsen látványos számbeli változás, 100-200 fő, ami ingadozik. Jelenleg pedig 850-1000 között mozog a tagsággal rendelkezők száma

- ismertette a szakember.

László F. Csaba
Januártól megkezdődött országszerte a horgászenge­délyek kibocsátása. Külön ki lehet váltani engedélyt a sík- és hegyi vizekre, illetve a fennhatóságuk alá tartozó zeteváraljai víztározóra is.

– A mi horgászaink például pecázhatnak a szé­kely­ke­resz­tú­ri egyesülethez tar­to­zó vizeken is, hiszen köl­csö­nös megállapodásban vagyunk, és ők is jöhetnek a mi vizeinkre

– fogalmazott Gothárd Ferenc-Alpár.
 A bérletek ára tavalyhoz képest nem változott, felnőttek számára a hegyi vízi engedély 100, a síkvizi engedély pedig 120 lejbe került. A tizennyolc év alattiak, illetve a nyugdíjasok számára kedvezőbbek az árak, de több en­ge­dély kiváltásával is járnak kedvezmények.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!