Hirdetés

Termő talajba került Magocskák

Május végén alakult a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola néptánccsoportja. Az oktatási intézményben már a 80-90-es évek elején is volt hasonló kezdeményezés, ám az idővel megszűnt. Lelkes pedagógusok most úgy döntöttek, ideje újraéleszteni a hagyományokat.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Termő talajba került Magocskák
A fellépés öröme, közösségformáló tevékenység. Fotó: Szőke Hajnal

Lelkes IX, X. osztályos diákok maroknyi csoportja, akik már az általános iskolában is tanultak táncolni alkotják a Magocska Néptánccsoportot, amely nemrég alakult a Bányai János Műszaki Szakközépiskolában. Heti rendszerességgel vesznek részt a próbákon és sajátítják el az újabbnál újabb figurákat. Szőke Hajnal, az oktatási intézmény magyar szakos tanára volt a kezdeményezője a csoportnak, hiszen mint mondta, szaktanárként közel áll hozzá a népi kultúra és jó néhány éve ő maga is heti rendszerességgel néptáncol egy felnőtt amatőr tánccsoportba. 

Azt tapasztaltam, hogy felnőttként is sokat adott nekem a néptánc, hiszen közösségteremtő ereje van, értéket képvisel. Ez a gondolat segített abban, hogy az iskolában is indítsunk egy kis csoportot, akik hagyományt ápolnak, összetartoznak. Elképzelésemet felkarolta az iskola vezetősége, és így született meg a Magocska Néptánccsoport- ismertette Szőke Hajnal, magyar szakos tanár, a tánccsoport alapítója.

Mint mondta, az elképzelést tettek követték és csakhamar rábukkantak azokra a gyerekekre, akik számára nem volt ismeretlen a néptánc.

Nem volt olyan könny, milyennek elképzeltük, hiszen ezeknek a gyerekeknek nagy bíztatásra, támogatásra volt szükségük, hogy belevágjanak- tette hozzá.

A próbák a csoport alakulását követően el is kezdődtek, heti egy alkalommal. A próbákat segítő pedagógusok Szőke Hajnal és Bartos Attila, de hivatásos táncosok segítségét is kérték.

Szőke Hajnal
Lelkes csapat, vidám próbák

Hajdó-Nagy Lóránt és Annamária, a Székelyudvarhelyi Néptáncműhely hivatásos táncosai irányításával zajlottak az összejövetelek, akik összeállítottak számukra egy koreográfiát, amelyet elsajátítottak a diákok. Hét párral indult a kis csoport, akik lelkesen és következetesen vették az akadályokat, ezért kapta az együttes a Magocska nevet.

Mi is, akárcsak a magocskák kezdetben kicsik és esetlenes vagyunk, de reméljük naggyá tudunk fejlődni idővel-magyarázta a pedagógus.

Első fellépésük az iskola kicsengetési ünnepségén volt, de tervezik, hogy a nyáron részt vesznek a Rákóczi Szövetség Összmagyar Középiskolás táborában is, július 3- 8 között. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!