Teljében az aratás

Kedvezett a búza aratásának az időjárás az elmúlt napokban, így a mezőkön folyamatos a betakarítás. A gazdák szerint jó közepes az idei termés és minőségileg is megfelelő.
A gyergyószárhegyi Bástya Mezőgazdasági Társulásnál a terméskiesést a vadak okozták, de a vetésfehéredés ellen is védekezni kellett. Az aratást megelőzően a piac ingadozott: aki teheti, kivár az eladással és a felvásárlással is.

[dropcap]K[/dropcap]ombájnok zúgásától hangosak a gabonatáblák a napokban az alcsíki és gyergyói mezőkön.
A száraz időjárás kedvezett a kalászosok aratásának, így a termelők igyekeznek kihasználni a betakarításra alkalmas időjárást.
A gyergyószárhegyi Bástya Mezőgazdasági Társulásnál 450 hektár őszi búza, 120 hektár tavaszbúza és 238 hektár zab vár aratásra. A héten elkezdődött az őszibúza-betakarítás, és a hét első felében 150 hektáron végeztek a munkával – tudtuk meg tegnap Horváth Miklós agrármérnöktől. A mezőgazdasági társulás vezetője úgy látja, jó közepes az idei termés: hektáronkénti 4 tonnás hozammal számolnak.

Ingadozó piac
A gyergyós zárhegyi társasnál jelenleg a betakarításra koncentrálnak, a gabona értékesítésével viszont még kivárnak. Ennek fő okát Horváth az árak ingadozásával magyarázza. Az agrárszakember amúgy épp a piaci instabilitást tartja az egyik legnagyobb problémának.
– A helyzet nem rózsás, ha nem volna a földalapú támogatás, akkor nehezen lehetne kihozni a termelést – véli.
A szárhegyi Bástya vezetője szerint a termelők kiszolgáltatottság-érzését a gázolaj és a vegyszerek magas ára is növeli. A termelés hatékonyságát esetükben ugyanakkor még a vadkárok is csökkentik. – Bár volt próbálkozás, hogy a területet villanypásztorral körbezárjuk, de talán még rosszabbat csináltunk, bezártuk az őzcsordát a vetésbe. Aratáskor látszik, hogy mekkora részek vannak kitapodva. A kár hatalmas – sorolta Horváth. A vadkárok mellett a szárhegyi mezőn két évvel ezelőtt megjelent a vetésfehérítő bogár. A kártevők idén már nagyobb területeket támadtak, így vegyszerezni kellett ellenük.
A gyergyószárhegyi társulásnál az idén eddig nem értékesítették a termést, de a tavaly a malomiparnak adták el a búzát, illetve nagyobb tételben călărași-i felvásárlóknak, kilónkénti 76-78 banis áron.

Alcsíkon is aratnak
Az alcsíki mezőkön is zajlik a betakarítás. Vitos László, a csíkkozmási Nyerges Mezőgazdasági Társulás vezetője szerint elfogadható a termés: a minőséggel nincsenek problémák. A búzatáblák szárazak, gyommentesek. Ráadásul az agrárszakember szerint a 75-77 banis felvásárlási ár is jobb a tavalyinál. 2014-ben aratáskor 68-70 banit fizettek egy kiló búzáért. A statisztikai adatok alapján a romániai termelők a búzát a napokban akár 70-77 baniért is sikerrel értékesíthetik. A román árutőzsde adatai alapján a búzát Moldvában 60 banis, a konstancai kikötőben viszont már 78 banis áron jegyzik.

Daczó Dénes

: an accessible web community