Tartalmas kikapcsolódási lehetőség az egész családnak: Ahol kötelező a simogatás

Sok volt a látogató. Népszerű kezdeményezés Fotó: Babos Zsolt

Kicsiknek, nagyoknak egyaránt kikapcsolódási lehetőséget biztosít ezentúl az az állatsimogató, amelyet az elmúlt hétvégén nyitottak meg Zeteváralján. A családi programon és a turistacsalogatáson túl terápiás célokra is használnák az állatokat, amelyeket nemcsak simogatni, hanem etetni is lehet.

Babos Zsolt, a létesítmény tulajdonosa elmondta, régi vágya vált valóra az állatsimogatóval, amelyet jó pár éve tervezgetett már. Tervei szerint a családi programon túl terápiás célokra is használhatnák az állatokat.
– Bizonyított tény, hogy az érintés, simogatás, ölelés pozitív energiákat szabadít fel, és sok helyen alkalmazzák is már az állatok simogatását gyerekek, felnőttek gyógyítására, lelki eredetű problémáik kezelésére. Ezért a célunk, hogy olyan állatokat szerezzünk be, amelyeket meg lehet simogatni, meg lehet kézből etetni – részletezte Babos Zsolt. Hozzátette: az a céljuk, hogy a gyermekek, főleg a nagyobb városokból vagy külföldről érkezők testközelből is megismerhessék, akár meg is szeressék az állatokat, azok kicsinyeit, megtanulják megnevezéseiket. Például azt, hogy a kecskének gidája, a szarvasnak pedig borja van.

Nem állatkert

A tulajdonos ugyanakkor hozzátette, semmiképp sem állatkertet akarnak létrehozni, a fő céljuk az, hogy az állataik lelki békét sugározzanak. Jelenleg 10 dámszarvas, egy gímszarvasborjú, nyulak, malacok, szamarak, kecskék, bárányok, kiskutyák és egy póniló várja a látogatókat, amelyen akár lovagolhatnak is a gyermekek. Hétvégére azonban már bővül az állomány, vietnámi csüngőhasú malacokkal és egy gímszarvastehénnel. Babos Zsolt elmondta: a fokozatosság elvét követve szeretnék bővíteni időről időre az állatállományt, hogy új élményeket szerezhessenek a visszatérő látogatóknak is.

Erős kezdés, sok látogató

Az eredeti tervek szerint június 1-jén, gyermeknapon nyitották volna meg a simogatót, viszont olyan sokan érdeklődtek az állatok után, álltak meg az út szélén és nézték a kerítésen keresztül, hogy úgy döntöttek, nem várnak tovább. A döntés pedig jónak bizonyult, hiszen nagyon sok látogatójuk volt az elmúlt hétvégén.
– A jó idő is közrejátszott, hogy olyan sokan eljöttek, de úgy gondolom, lesz látogatónk ezután is, hiszen ma esik, mégis több mint 10-en jöttek megnézni az állatainkat – tette hozzá. A környéken egyébként nem működik hasonló létesítmény. A zeteváraljai állatsimogató több mint háromhektáros területen fekszik, könnyen megközelíthető és parkolási lehetőség is van. Naponta 10–18 óra között várják az érdeklődőket a hét minden napján, előzetes bejelentkezés csoportok esetében szükséges, hogy elkerüljék a zsúfoltságot. A látogatók érkezéskor egy etetőcsomagot kapnak, amelyben zöldségek, gyümölcsök, magvak, gabona található és amelyből meg tudják etetni kedvükre az állatokat. Jelentkezni és bővebb információkat a 0748–103311-es telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.

Hadnagy Éva