Hirdetés

Tansarok a holtfák jelentőségéért

A Project Bag Egyesület az utóbbi két évben a város fáinak feltérképezésén túl számos civil kezdeményezésben vett részt Csíkszeredában, most tansarok kialakításán dolgoznak.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tansarok a holtfák jelentőségéért
A Project Bag Egyesület szakemberei előkészítik a terepet a tansarok kialakítására. Fotó: Kirmájer Enikő.

Kirmájer Erika, a Project Bag Egyesület munkatársa az InnoWood projekt vezetője elmondta, az egyesület az elmúlt időszakban aktívan tevékenykedett Csíkszeredában, hamarosan újabb kezdeményezést indítanak. Korábban a Trees projekt révén városszerte mintegy ötszáz fát mértek fel, ezek állapotát és helyzetét azóta applikáción is nyomon lehet követni. A következő projekttel a holtfák jelentőségére szeretnék a városlakók figyelmét terelni. A központi parkban tansarok kialakítását tűzték ki célul.
– A tansarok nemcsak a gyerekeknek szól, hanem a város minden korosztályának alkalma lesz a holtfa kulturális, természeti értékével ismerkedni – mondta Kirmájer Enikő.
Szabó Réka, a Project Bag tájépítésze kifejtette: a központi parkban található a városban a legtöbb fa, ezért is kézenfekvő ott a tansarok kialakítása. 
– Elsősorban interaktív és ismeretterjesztő céllal alakítjuk ki a sarkot. A tansarkot a park játszótér melletti részén és a tömbházak között egy kisebb zöldövezetben alakítjuk ki – hívta fel a figyelmet.
Hozzátette: a tansarok egy mezítlábas sétányból fog állni, ahol az arrajárók a fa különböző élettani állapotain taposhatnak: felaprított fán, faháncson és kérgeken. Ezek mellett két ismeretterjesztő táblát – román és magyar nyelven – is elhelyeznek, ahol az érdeklődők elmélyülhetnek a fákról érdemes tudnivalókban. A parkban kivágott farönkökből installációkat helyeznek el, ahol az időjárás viszontagságai és az idő múlása mellett megfigyelhető lesz, ahogyan az állatok és a növényzet revitalizálja a rönköket. 
– Három interaktív pannót is kihelyezünk, az első puzzle típusú, a második párkeresős és a harmadik nagyítós-nyomozós tematika mentén készül – mondta Szabó Réka.
Hozzáfűzte: a tervek szerint a projektet májusban általános iskolások számára hirdetett vetélkedővel indítják.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!