Tanévkezdésre befejezik a munkálatokat

A tanévkezdésre minden készen áll majd

Ismét dolgoznak a Baczka­ma­darasi Kis Gergely Református Gimnázium óépületénél: a tavasszal megkezdett szigetelési munkálatokat folytatja a megbízott cég, iskolakezdésre rendbe teszik a beázó részeket.

07_reformatus_gimn

[dropcap]V[/dropcap]ízszigetelési munkálatokat végeznek a Baczka­ma­darasi Kis Gergely Református Gimnázium óépülete körül. A tél végén vették észre, hogy a tavaly felújított, újravakolt falakon nedvességfoltok jelentek meg. Évekkel ezelőtt túl közel építették a járdát az épülethez, és nem oldották meg az alap szellőztetését, emiatt folyamatosan romlott a fal állaga, omlott a vakolat. Ez a probléma megjelent a teljes körű felújítás után is, így tavasszal megoldást kellett keresni rá. Az akkor elkezdett munkálatokat fejezi most be a kivitelező, tájékoztatott Tőkés Zsolt, a református gimnázium igazgatója.
Mintegy fél méter mélyen leástak a falak mellett, majd dréncsövet, szigetelőanyagot, homokot és kavicsot helyeztek a résbe. A nyár folyamán száradni hagyták az alapot. A járda és a falak közötti részt kockakővel burkolják, az igazgató szerint iskolakezdésre be is fejeződnek a munkálatok.
– Az ókollégium teljes épületét körbeveszi a szigetelés, így a továbbiakban nem lehetnek gondjaik az ázással – reménykedik az igazgató.
A költségeket a székely­ud­varhelyi polgármesteri hivataltól kapott bérleti pénzből fedezik. A város évi 150 ezer lejt fizet a református egyháznak, az összeget teljes egészében felújításra költik.
A városközpont egyik legszebb épülete tavaly született újjá: az iskola fő szárnya mellett az ókollégium falait is restaurálták, ekkor a régi zöld helyett világos színeket kapott a két évszázados épület.
– A további tervek között szerepel, hogy még idén újrafessék az iskola belső udvarát, a falakat ott is kijavítják, nyílászárókat is cserélnének, ahol szükséges – tette hozzá az intézményvezető.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community