Táncba hív a Hóvirág

Kétévente szervez néptánctalálkozót a Hóvirág. A testvérvárosok táncosait is várják Fotó: Lázár Hajnal

Több mint száz népviseletbe öltözött fiatal, néptánc és élő zene – ezt kínálja a VII. Hóvirág Néptánctalálkozó, melyre a hétvégén kerül sor Gyer­gyószentmiklóson. A házigazda néptáncegyüttes mellett fellépnek Kiskunmajsáról, Sziget­szentmiklósról és Somorjáról érkező táncosok is.

Kétévente szervez néptánctalálkozót a Hóvirág. A testvérvárosok táncosait is várják Fotó: Lázár Hajnal
Kétévente szervez néptánctalálkozót a Hóvirág. A testvérvárosok táncosait is várják Fotó: Lázár Hajnal

[dropcap]A[/dropcap] gyergyószentmiklósi Hóvirág Néptáncegyüttes minden évben szervez egy jelentős eseményt, tavaly tá­boroztak, így idén a nép­tánc­ta­lálkozó következik, amelyet im­már hetedik alkalommal tartanak meg. Akár az előző találkozókra, a péntektől vasárnapig tartó rendezvényre most is testvérvárosok néptáncosait hívták meg, a kiskunmajsaiak és a sziget­szentmiklósiak mellett idén először a felvidéki Somorjáról is jönnek fellépők.
– Péntekre ismerkedést, játékokat, összerázó programokat szerveztünk, azért hogy a következő két nap a lehető legjobban teljen – mondta Szász Ferenc, a Hóvirág Néptáncegyüttes vezetője.
Szombaton már a nagyközönségnek szól a program, délelőtt táncos hívogatóval népszerűsítik a találkozót, a fiatalok szekérrel vonulnak fel a városban, több helyen megállnak és táncolnak, részletezte Portik Izolda Magdolna táncoktató. Az első előadásra szombaton 19 órától kerül sor a művelődési központ nagytermében, a kiskunmajsai Mayossa együttes az Eladott lány című előadást mutatja be.
Vasárnap délelőtt szentmisére és istentiszteletre mennek a táncosok, a szervezők szerint ez alkalmakat is ünnepélyesebbé teszi a sok népviseletbe öltözött fiatal jelenléte. Majd szintén 19 órától újabb előadás lesz, minden részt vevő együttes színpadra lép, összesen 130 táncost láthat majd a közönség. A gálaestet a házigazda Hóvirág zárja.
– Verbunk, ritka magyar, sűrű magyar, román invartita, lassú és sűrű csárdás – sorolta a gyer­gyószentmiklósiak előadásában bemutatásra kerülő táncokat Szász Ferenc.
Az előadásokra a belépés ingyenes, éppúgy, mint az azokat követő táncházra is, melyre bárkit várnak, aki tud vagy tanulna táncolni. A találkozó összes eseményén élő zene lesz.
A Hóvirág Néptánctalálkozót a helyi polgármesteri hivatal, Hargita Megye Tanácsa, valamint a Communitas Alapítvány támogatja.
A találkozó után is sűrű a Hóvirág táncosainak programja, hiszen Somorjára utaznak egy fesztiválra, majd szeptember elsejétől már kezdődik a táncoktatás, minden korosztályban kezdőket toboroznak. Jelenleg egyébként több mint 150 gyerek táncol a Hóvirágnál.

Lázár Hajnal

: an accessible web community