Tananyaggal az internetes zaklatás ellen

Kevés elmélettel és sok játékos elemmel tananyag készül az internetes zaklatás megelőzéséről, kivédési lehetőségeiről a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság egyik nemzetközi projektje keretében. A szakember szerint minden erre irányuló kezdeményezés hasznos, hisz a cyberbullying a térségünkben is mindennapos.

Holland, angol, litván, görög, portugál civil szervezetek és intézmények, továbbá a csíkszeredai Spektrum Oktatási Központ a partnerei a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnak az angol megnevezéséből röviden ACBC.com-nak elnevezett, több mint 184 ezer euró összértékű projektben. A november 1-jén kezdődő pályázat megvalósítására az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sportkezdeményezéseket támogató Erasmus+ programja keretében nyertek támogatást.
Gál Katalin projektfelelős kifejtette, a magyarul rendszerint internetes zaklatásként megnevezett cyberbullying jelenségének a visszaszorítását tűzték ki célul. A célközönség 13–18 éves fiatalok, akik számára a nemzetközi partnerek tapasztalatait is felhasználva a következő két évben online tanulási platformot dolgoznak ki. Ezen keresztül – a kevés elméleti és sok, tanulást elősegítő játék révén – a fiatalok megismerkedhetnek a zaklatás formáival, a zaklatók és az áldozat szemszögéből is láthatják a jelenséget, és megtanulhatják a védekezési módozatokat is. Amint elkészül, ez a szakmai anyag ingyenesen hozzáférhető lesz minden partnerszervezet és intézmény nyelvén, így magyarul is – ismertette a projektfelelős. Közölte, nemcsak az intézmények honlapjain lesz elérhető a tananyag, hanem iskolákba is elküldik, a diákok, pedagógusok szabadon használhatják majd.
Gál Katalin azt mondta, kollégáik tapasztalata szerint az intézményeikben élő gyermekek is egyre többször szembesülnek az internetes zaklatás jelenségével. Az Ora de net elnevezésű, a tudatos internethasználatra vonatkozó programnak is részese az igazgatóság, és abban is azt tapasztalták, hogy a fiatalok és szüleik is tájékozatlanok az internetes veszélyforrásokat illetően – mutatott rá a téma fontosságára a projektvezető.

Mindennapos az előfordulása
A különböző internetes felületeken elkövetett bántalmazás a térségünkben is mindennapos jelenség, fiataljaink körében is gyakori annak enyhébb, de súlyosabb formája is – mondta el érdeklődésünkre Forró-Erős Gyöngyi pszichológus, a témában iskolások számára foglalkozásokat tartó mentálhigiénés szakember.
– Diákközösségekben beszélgetve nagyon jól fel lehet térképezni, hogy mennyire gyakori ez. A beszólásoktól, cikizésektől, kigúnyolásoktól egészen a kiközösítésekig, vagy akár a szexuális tartalmú videók terjesztéséig (sexting) minden előfordul. A gyermekek ma már sokat tudnak elméletben a jelenségről, felismerik azt, de nem nagyon tudják, hogyan védjék meg magukat. Azt is tapasztalom, hogy elbagatellizálják az ilyen történéseket. Ahogy az egyik diák a minap megfogalmazta, mi nem csúfolunk ki senkit, mi esetleg csak egy kicsit cikizzük. De ha megnézzük, hogy mi az, amivel cikizik, és hogy annak, akit egy kicsit cikiznek, mennyire fáj, akkor mindjárt kiderül, hogy ez akár súlyos bántás is lehet. Ugyanakkor sokszor azt hiszik, hogy ez csak egy jó vicc – vázolta a helyzetet.

Ajánlott az elővigyázatosság
Úgy gondolja, szükség van a hasonló projektekre, hisz arról is keveset tudnak a fiatalok, hogy ezen bántalmazási formáknak milyen következményei lehetnek: az énkép megváltozása, a kortárs kapcsolatok megszakítása, az áldozat elmagányosodása, ami elvezethet akár a depresszióig.
Azt, hogy hogyan lehet védekezni az internetes zaklatás különböző formái ellen, helyzete válogatja. Általános tanácsként viszont a szakember az összefogást ajánlotta: ha azt veszik észre a fiatalok, hogy valakit bántanak, akkor közösen, többen álljanak ki az áldozat mellett, hisz ha többen rászólnak a bántalmazóra, akkor nem fog mindenkit bántani, és talán így meg lehet egymást védeni.
– Vigyázni kell arra is, hogy milyen információkat adnak ki magukról, milyen képeket osztanak meg, mit tesznek nyilvánossá, hogy ne adjanak felületet a visszaélésre. Ha már baj van, és érzi az érintett, hogy ő már nem tudja a helyzetet megoldani, akkor keressen a környezetében olyan felnőttet, akiben megbízik, és akiről úgy gondolja, hogy segíteni tud. Például szóljon a szülőnek, pedagógusnak, iskolapszichológusnak, keresztanyának, bárkinek, aki nem ítélkezik, hanem megérti őt és segíteni tud a helyzeten – ajánlotta Forró-Erős Gyöngyi.

Segítség a társadalmi beilleszkedéshez
Szintén november elsején kezdődik el az a kétéves projekt, amely óvodáskorú bevándorló és roma gyermekek társadalmi integrációját igyekszik elősegíteni Olaszországban, Portugáliában, Törökországban, Cipruson, továbbá a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság révén Romániában is. A szintén Erasmus+-os, több mint 33 ezer euró összértékű pályázat révén óvópedagógusoknak dolgoznak ki tananyagot és didaktikai eszközöket a többségi kultúra sajátosságainak megismertetésére.

R. Kiss Edit

: an accessible web community