Találkozási pont Csíkszentsimon

A Csíki Sör Manufaktúrában tartott kihelyezett ülést Hargita Megye Tanácsa hétfő délután. A közgyűlésen elhangzott: gazdasági és turisztikai erővel egyaránt bír Csíkszentsimon. Beruházások támogatásáról, útépítések finanszírozásáról döntött a megyét vezető testület.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Találkozási pont Csíkszentsimon
Rendhagyó helyszínen tartották meg a megyei közgyűlést Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Csíkszentsimon község fontos a térségben és Hargita megyében a gazdaságfejlesztés terén, de turisztikai vonzerővel is bír, illetve nyáron koncertek helyszíne, köszönhetően azoknak a beruházásoknak, amelyek mellett 2017-ben elvi határozatával kiállt Hargita Megye Tanácsa is. De a Csíki Sör Manufaktúra mellett az önkormányzattal is jó a megyei tanács együttműködése, több közös projekt valósult már meg, vezette fel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a hétfői rendkívüli tanácsülést, amelyet a szentsimoni sörgyárban tartottak. 

Hargita Megye Tanácsa
Bíró Barna Botond többek közt a megyei önkormányzat kulturális pályázati kiírásáról számolt be

Kozma István, Csíkszentsimon község polgármestere elmondta, a vállalkozásnak és programjaiknak köszönhetően fontos találkozási pont lett a község. Az elöljáró köszönetet mondott a megyei tanácsnak a folyamatos támogatásért, illetve olyan tervekről számolt be, mint ingatlanok rendelkezésre bocsátása fiataloknak vagy óvoda építése.

Ez alkalommal is szavaztak meg támogatást Csíkszentsimon községnek, ötszázezer lejt a kultúrotthonok felújítására. A hatszázalékos áfavisszaosztásból további településeket is támogatnak: Etéd orvosi rendelőre és kultúrotthonra, Máréfalva és Oklánd tűzoltószertár építésére, Székelyvarság óvodára kapott támogatást. Parajd községnek helyi utak javítására, Zetelaka önkormányzatának útjavításra és villanyhálózatra adnak pénzt, Csíkszentgyörgynek pedig tűzoltó jármű vásárlására.

Egy kincstári hitelre is rábólintott a testület, erre azért van szükség, hogy folytatni tudják az elkezdett útépítéseket megyeszerte, részletezte Borboly Csaba. 

Idén a korábbi évekhez képest több kulturális pályázatot nyújtottak be a megyei tanácshoz,

több mint 170-et, számolt be Bíró Barna Botond alelnök. A hétfői tanácsülésen az elbírálóbizottság tagjairól döntött a testület.

Költségvetés-módosításról is szavaztak, erre a megyei sürgősségi kórház beruházásai, illetve Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége költségvetés-módosítása miatt volt szükség.

Egy program elindításáról számolt be Borboly Csaba, amelynek keretében engedélyezett

tartályokkal szerelnék fel azokat a településeket – főként a tanyavilágban –, ahol tűz esetén problémát jelent a víz elérése.

Az elképzelés szerint a megyei tanács vásárolná meg a tartályokat, a helyi önkormányzatok pedig finanszírozzák ezek földbe helyezését.

Bíró Barna Botond ismertette azt a pályázatot, amelynek finanszírozásával elektromos iskolabuszokat szerezhetnek be a települések. Ez főként az elszigetelt kistelepülések esetében fontos, ahonnan nehézséget okoz az iskolába járás. A pályázat benyújtásának határideje június 13.

Utolsó napirendi pontként a gyergyócsomafalvi Csalóka óvoda felújítására szavazott meg támogatást a testület.

A tanácsülés végén a testület megtekintette a Csíki Sörgyár Manufaktúrát. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!