2021. április 16, péntek.
Hirdetéscustom_html_banner1

Szűkítették a magyar keretet

Kialakult a magyar férfi kézilabda-válogatott 21 fős szűkített kerete a jövő év eleji egyiptomi világbajnokságra. Ott van a keretben a székelykeresztúri Sipos Adrián is. Igaz, posztján – beállóban – valóságos tumultus van.

Juhász Ádám, a Tatabánya irányítóként és balszélsőként is bevethető játékosa nem került be a magyar férfi kézilabda-válogatott szűkített, 21 fős keretébe a januári, egyiptomi világbajnokság előtt. A székelyudvarhelyi gyökerekkel rendelkező Bartók Donát, a spanyol Bidasoa Irún jobbátlövője, és Faluvégi Rudolf, a német TVB Stuttgart irányítója már a bő, 35 fős keretéből is hiányzott. Ott van viszont a Tatabánya székelykeresztúri játékosa, a Székelyudvarhelyi KC korábbi beállósa, Sipos Adrián.

A magyar szövetség tegnapi tájékoztatása szerint Gulyás István szövetségi kapitány csapata vasárnap Győrben kezdi a felkészülést, január 8-án Szlovákia válogatottjával játszik barátságos mérkőzést, majd január 13-án utazik Egyiptomba. Az edzőtáborhoz a Telekom Veszprém játékosai – akik jövő hétfőn és kedden a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjében szerepelnek –, valamint a Norvégiában kézilabdázó Máthé Dominik később csatlakozik.

„A januári Európa-bajnokságon és az őszi Eurokupa-mérkőzéseken bizonyította már a keret döntő része, hogy számíthatunk rájuk, és jó néhányan mostanában tértek vissza a koronavírus-fertőzés után. Örülünk annak is, hogy többen ott lehetnek a kerettel immár honosításukat követően, reményeink szerint tovább erősítik a válogatottat” – mondta el a kerethirdetés kapcsán Gulyás István.

A magyar csapat a gízai A csoportban január 15-én a Zöld-foki Köztársaság, 17-én Uruguay, 19-én pedig Németország válogatottjával találkozik. A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahol négy hatos csoportban játszanak a résztvevők. A középdöntő-csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

Norvégia Eb-győztes

Norvégia válogatottja 22–20-ra legyőzte Franciaország csapatát a Dániában rendezett női kézilabda Európa-bajnokság vasárnap esti döntőjében, Herningben. A franciák másodszor játszottak Európa-bajnoki finálét, tavalyelőtt sikerrel jártak, idén viszont nem tudták megvédeni címüket. A norvégoknak ez volt a 11. kontinenstorna-döntőjük, és a nyolcadik aranyérmük.

A kisdöntőben a torna meglepetéscsapata, Horvátország, 25–19 arányban legyőzte a rendező Dániát.

Az Európa-bajnokság első négy helyezettje egyben kvalifikálta magát a jövő decemberi spanyolországi világbajnokságra, ahol a házigazdák mellett még a vb-címvédő Hollandia helye biztosított.

A magyar férfi válogatott kerete

Kapusok: Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (MOL-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém).

Jobbszélsők: Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Pedro Rodríguez Álvarez (Balatonfüredi KSE).

Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum, norvég).

Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (Ferencváros).

Beállók: Bánhidi Bence (MOL-Pick Szeged), Rosta Miklós (MOL-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüredi KSE).

Balátlövők: Bodó Richárd (MOL-Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock, lengyel).

Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

A torna rajtjára 16 játékos nevezhető, a világbajnokság során öt cserére van lehetőség.HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

Nem tudták megmenteni a Békénybe esett kislány életét

A kórházban sem tudták megmenteni annak a gyergyószentmiklósi kislánynak az életét, aki ma a Békény-patakba esett. Az alig hétéves gyermeket Gyergyószentmiklós és Gyergyóalfalu között...

A „magyar” zászlókat kell eltávolítani a székelyudvarhelyi polgármester irodájából

A Bukaresti Táblabíróság szerdán kimondott jogerős ítélete értelmében el kell távolítani a piros-fehér-zöld zászlókat a székelyudvarhelyi városháza polgármesteri irodájából, tanácsterméből és valamennyi helyről, ahol...

Őrző-védő cég segítségével szorítanák vissza a kukázást Csíkszeredában

Csíkszeredában ezután őrző-védő cég segít a kukázás visszaszorításában, és arra kérik a lakosságot: legyen partner e törekvésben – írja szerkesztőségünkben eljuttatott közös közleményében a...

Legfrissebb