Szolgálati lakások átadója Borszéken: orvosokat várnak a magyar végvárra

Újabb elkészült orvoslakást adott át pénteken a marosvásárhelyi Studium–Prospero Alapítvány Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. A legújabb Borszéki beruházás kiemelt fontosságú, hiszen a hamarosan elkészülő kezelőközpont leendő orvosainak nyújthat lakhatási lehetőséget.

Az ünnepélyes megnyitón Mik József polgármester a borszéki beruházások sorában fontos mérföldkőnek nevezte a felépült orvoslakást. Elmondta: az épülő kezelőközponthoz orvosokra van szükség, számukra pedig lakhatási lehetőséget kell biztosítani, ezeket az elképzeléseket támogatta Vass Levente, a Studium-Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke, javasolva egy orvoslakás felépítését Borszéken is, a magyar kormány támogatásával.

Amikor orvosi- illetve művészlakások építésébe kezdtünk 2013-ban, azt a célt fogalmaztuk meg, hogy ezekkel a szolgáltatásokkal hozzájárulunk az erdélyi értelmiség szülőföldön maradásához, az elvándorlás megállításához – hangsúlyozta ünnepi beszédében Potápi Árpád János, Magyarország Miniszerelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Az orvoslakások felépítésének fő célját említve hozzátette: nagyon fontos, hogy a betegeket azonos nemzetiségű orvosok kezeljék, hogy a lehető legpontosabban ki tudják fejezni állapotukat, érzéseiket, gondolataikat, és ez csak úgy lehetséges, ha a magyar orvostársadalom itthon marad.

Az államtitkár beszélt az év elején meghirdetett Nemzeti újrakezdés programról is, amely a fiatalság megszólítása mellett a magyar-magyar kötelékek megerősítését, a Kárpát-medencei és a szórványmagyarság szervezeteinek fejlődését segíti elő. Borszéken, mint magyar végváron különösen nagy szükség volt erre a beruházásra – zárta mondanivalóját Potápi Árpád János.

Ugyancsak az üdülőtelepen létrehozott beruházás céljairól beszélt Vass Levente, a Studium-Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke is. Elmondta: hosszú távra családorvosra, fizio-kinetoterápiás orvosokra van szükség az épülő kezelőközponthoz, ezért volt fontos megépíteni a két lakrészből álló, páratlan kilátással rendelkező épületet. Ugyanakkor arra is alkalmas lehet az ingatlan, hogy felajánlhassák azt egy-egy hétre ajándékként, köszönetként, kárpótlásként azoknak az orvosoknak, akiknek nem tudtak a pályázati rendszer révén lakhatást biztosítani.

Az alapítvány ügyvezetője megköszönte a nemzetpolitikai államtitkárság támogató tevékenységét, kiemelve, hogy emellett ugyanolyan fontos a helyi közösségek összefogása, az önkormányzatok ereje, a brüsszeli és bukaresti támogatások bevonása is. Ezeket serkenthetik a nemzetpolitika kezdeményezései jó példákkal, egy-egy hírlakás átadásával – tette hozzá.

A huszonegyedik századi igényeknek megfelelő ingatlan a csíkszeredai Gergely Attila tervező, Nemes Ferenc marosvásárhelyi kivitelező munkáját dicséri, az építkezésbe ugyanakkor borszéki alvállalkozók is besegítettek.

A 331 négyzetméternyi beépített felülethez 1700 négyzetméteres telek tartozik: egy négy- és egy háromszobás szolgálati lakás van az épületben. A nagyobb, négyszobás lakás két apartmanná alakítható, az épület padlásterében pedig további szálláshelyeket lehet kialakítani, vagy könnyűszerkezettel – igény szerint – még egy lakás létrehozható.

Az elmúlt években Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Krasznán, Szatmárnémetiben és Gyergyószentmiklóson adtak át hasonló lakásokat, jelenleg a marosszentgyörgyi ingatlan építése van folyamatban, és Nyárádszeredába is ugyanilyet terveznek.

Az ünnepség egyházi áldással zárult, majd a jelenlevők meglátogathatták a frissen átadott orvosi lakásokat. Az eseményen jelen volt Brendus Réka, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Tóth László Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja, Bende Sándor az RMDSZ parlamenti képviselője, Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, valamint Tubák Nimród, az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetségének elnöke is.

Boncina-Székely Szidónia