Szerződéskötés egy hét múlva: felújítják a petki és a dályai utat

Évek óta ilyen úton járnak az említett települések lakói FOTÓ: NAGYÁLMOS ILDIKÓ

A Nemzeti Közbeszerzési Ügynökség (ANAP) tavaly júliusban hagyta jóvá a 131-es, 133-as és 137A jelzésű útszakaszokon tervezett munkálatok közbeszerzési dokumentációját. A kivitelező céggel március 23-án kötik meg a szerződést.

Évek óta megoldásra vár a Kányád–Székelydálya, illetve a Kányád–Petek közötti útszakaszok felújítása. Úgy tűnik, hamarosan elkezdődnek a munkálatok, ugyanis lejártak a licitek, és március 23-án aláírják a kivitelező céggel a szerződést – tudtuk meg György Sándortól, Kányád község polgármesterétől.

Tavaly Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba úgy nyilatkozott, hogy reményeik szerint még 2020-ban elkezdhetik a Brassó és Kovászna megyékkel határos útvonalak kijavítását. Az összesen 42,229 km-es megyei útszakaszon az utak teljes felújítását fogják elvégezni, amely az útalap megerősítését, aszfaltozást, a hidak és átereszek újraépítését vagy felújítását, a vízelvezető árkok rendbe hozását, a forgalomirányító táblák kicserélését, útfejtést, buszmegállók építését és egyéb szükséges munkálatokat foglal magában.

A felújítás a következő útszakaszokra vonatkozik: a 137A jelzésű megyei út Ócfalva, Miklósfalva, Kányád és Petek települések érintésével (Brassó megye határáig), a 133-as jelzésű út Kányád, Jásfalva, Ége, Székelydálya, Homoródszentpéter között és a 131-es megyei út Homoródszentpál, Oklánd településekig (Kovászna megye határáig).
A 26 millió eurós beruházás Hargita Megye Tanácsának eddigi legnagyobb pályázata.

Nagyálmos Ildikó