Szenátor maradna Antal Lóránt

Újabb szenátori mandátumot vállalna Antal Lóránt, aki szé­kely­udvarhelyi irodájában számolt be a két és fél éves parlamenti munkájáról tegnap. Főleg gazdasági és szolgáltatási területen fejtett ki tevékenységet, a jövőre nézve pedig Székelyföld gáz- és villanyhálózatának fejlesztését, illetve az elkerülőutak építését tartja prioritásnak.

A napokban ülésezett az RMDSZ udvarhelyszéki választmánya, ahol a térség polgármesterei és önkormányzati képviselői a fiatal politikust választották Udvarhelyszék szenátorjelöltjének. Mint ismeretes, Antal Lóránt dr. Verestóy Attila szenátor halála után, 2018 tavaszán került a felsőházba. A fél mandátum eredményeit tájékoztató füzetben is összegyűjtötte a politikus. Elmondta, hogy 35 törvénykezdeményezésben és törvénymódosító javaslat megfogalmazásában vett részt, és három interpellációt nyújtott be ez idő alatt.

Munka a szakbizottságokban

Tevékenysége főleg a gáz­szol­gálatás és gázhálózatok jobbításában, turisztikai, banki és pénzügyi területen merült ki, de fontos szerepe volt például az inkubátorházak működését szabályozó törvény megalkotásában is.

– Mindjárt az első törvénymódosító indítványom az volt, amely kötelezi az országos gázszolgáltatót, hogy 2021 végéig a turisztikailag fontos településeket csatlakoztassa a gázhálózatra. Ilyen település Udvarhelyszéken például Parajd – emelte ki Antal. 

Beszámolójában arra is kitért, hogy a szükségállapot idején közel 400 vállalkozónak küldtek heti 3-4 naprakész tájékoztatót, a sokszor követhetetlen sürgősségi kormányrendeletekről, illetve módosító intézkedésekről. 

Antal Lóránt 2018 és 2020 között a szenátus gazdasági szakbizottságának volt tagja, az idei év elején pedig kinevezték az energetikai és altalajkincsek kitermelésével foglalkozó szakbizottság alelnökévé.

 

Tervek és célok

Antal elmondta azt is, hogy amennyiben újabb mandátumot nyer a parlamenti választásokon, prioritásként kezeli Székelyföld gázhálózatának fejlesztését, az elavult villanyhálózatok modernizálását, illetve az elkerülőutak építésének kérdését.

– Ma a Hargita megyei villamossági vállalat élén egy olyan ember dolgozik, akivel együtt Udvarhelyszék elavult villany­há­lózatának modernizálása fel­gyor­sulhat. Parajdon már elindult a kö­zépfeszültség modernizálása, ami összeköti Parajdot Fel­sősófalvá­val. A munkálatok foly­tatódnak Ko­rond, Varság irányába – részletezte a politikus.

A gázhálózatok fejlesztése kapcsán pedig azt mondta, hogy az elkövetkezendő négy évben kétszeresére szeretné növelni a földgázzal rendelkező települések számát. Jelenleg 126 udvar­hely­széki településből 25 van ebben a helyzetben.

Az elkerülőutak kapcsán pedig a Hargita Népe kérdésére kijelentette: ugyanazt meg fogja tenni az RMDSZ-es parlamenti képviselet a város infrastrukturális fejlesztéséért, amit akkor tett volna, ha a szövetség jelöltje nyeri meg a polgármester-választást. Egyébként hangsúlyozta, hogy hamarosan megnyílnak az uniós források, és ebben a tekintetben fontos előrelépés lesz, ha az önkormányzatok direktbe (nem az országos ügynökségen keresztül) tudnak majd pályázni elkerülőutak építésére.

– Ez lehetőség, de nagy kihívás is – hangsúlyozta Antal Lóránt.