Szemétszedést és faültetést szerveztek több településen

Együtt gyűjtötték a szemetet a különböző generációk FOTÓ: HOMORÓDSZENTMÁRTON POLGÁRMESTERI HIVATALA

Szemetet szedtek és fát ültettek megyeszerte a Föld napja alkalmából a hétvégén. A szemétszedési akciókat néhol a helyi önkormányzat szervezte, máshol civil kezdeményezésre tisztították meg a környezetet, a Pando Egyesület kihasználta ezt az alkalmat önkéntesek verbuválására.

Csíkszentkirályon április 24-én, szombaton példaértékű szemétszedést szervezett az önkormányzat. Mint Székely Ernő polgármester érdeklődésünkre elmondta, az önkormányzati képviselők falurészenként osztották fel a munkát: öt nagyobb utcarészt különítettek el, összesen 120 személy vett részt a szemétszedésen, falutakarításon. Székely Ernő úgy véli, fiatalok és idősek egyaránt kivették a részüket a munkából, hiszen a legfiatalabb résztvevő 6 éves volt, a legidősebb pedig 78 éves. A polgármester állítása szerint 400 zsák szemetet szedtek össze, amelyet az Eco-Csík hulladékgazdálkodó cég szállított el. Hozzátette: a munka végén zsíros kenyérrel és üdítővel várták a szemétszedőket ‒ ennek költségeit a képviselők állták, és az idősek kenték a kenyeret. Az akció sikerességét tekintve a polgármester úgy véli, hogy a szemétszedést megismétlik kéthavonta.
‒ Sikeres akció volt az idei szemétszedés. Ebből látszik, hogy aki akar, az tud tenni a közösségért – összegezte a polgármester.
Csíkszentmártonon több napig tartott a tavaszi nagytakarítás, viszont április 22-én, a Föld napján a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola két osztálya és tanáraik is csatlakoztak a takarításhoz, hiszen szemetet szedtek a községben, a főút mentén, valamint a patak medrét is megtisztították.
– Civil kezdeményezés keretében gyimesiek a Fügés-tetőn, az út mentén szedtek szemetet ‒ tájékoztatta lapunkat Ladó Róbert, az esemény egyik kezdeményezője.
A gyimesbükkiek, felsőlokiak és középlokiak több mint 80 zsák szemetet szedtek össze, de Ladó Róbert szerint bőven maradt még szemét, hiszen kevesebben mentek el szemetet szedni, mint amennyien támogatták az ötletet.
‒ Sajnos a kezdeti lelkesedés ellenére kevesen vettek részt a szemétszedésen. Kissé csalódott vagyok, amiért kevés embert érdekel a környezete – mondta.
A szemét elszállításában a szépvízi önkormányzat segített az önkénteseknek, illetve a csíkszeredai Huron cég, valamint a Prodia Labor is támogatta a kezdeményezést, hiszen felszerelést biztosított a szemétszedőknek.

Tölgyet és gyümölcsfákat ültettek
Csíkszentdomokos határában a Pando Egyesület folytatta a tölgyfacsemeték ültetését. Mint arról lapunk korábban beszámolt, a Pando Egyesület célja visszatelepíteni az egykori őshonos csíki tölgyeseket, ezért kocsányos és kocsánytalan tölgyeket, vackort és kőrisfacsemetéket ültettek a szervezők önkéntesek segítségével Csíkszentdomokos határában egy felhagyott kaszálón. A szervezők célja több ezer csemete elültetése volt, az ültetéshez bárki csatlakozhatott.
Csíkszentsimonban is fákat ültettek a Föld napja alkalmából: a helyi önkormányzat munkatársai és az Endes József Általános Iskola diákjai a Gernád óvoda udvarán negyven gyümölcsfát ültettek el április 24-én, szombaton. Mint megtudtuk, a faültetés végeztével minden résztvevő kapott ajándékba egy gyümölcsfacsemetét, amelyet otthon elültethettek. Kozma István, a község polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta: a jövőben is szeretnének hasonló eseményeket szervezni, leginkább lelkes gyerekek részvételével, hiszen ők azok, akik követhetik a fák fejlődését.

Több napon át tartó szemétszedés Homoródszentmártonon
Szemétszedési akciót tartottak a Föld napja alkalmából Homoródszentmárton községben is. A polgármesteri hivatal kezdeményezéséhez a község 12 falva közül több település is csatlakozott. Minden faluban a helyi önkéntesekből verbuválódott csapatok tisztították meg az áthaladó megyei út mentét, illetve a patakok partjait. Az önkéntesek között iskolás diákok és felnőttek egyaránt voltak, akik száma meghaladta összesen a száz főt – tudtuk meg Jakab Attila polgármestertől. Szemétgyűjtési akciót szerveztek többek között a községközpontban, Homoródszentmártonban, Szentpálon, Lókodban, de Abásfalva és Keményfalva is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Föld napját megelőzően a katolikus egyház szervezésében hasonló szemétgyűjtési akcióra került sor Homoródremetén, szombaton pedig Kénosban tartották meg a környezetvédelmi akciót.

‒ Minden évben szervezünk hasonló akciót, amelyhez általában az iskolák diákjai is bekapcsolódnak, de mivel idén a Föld napja vakációra esett, így kicsit nehezebb volt a mozgósítás ‒ részletezte a polgármester, hozzátéve: ‒ Az akció idén is sikeres volt, de ezzel közel sincs megoldva a szemetelés problémája. Bőven van még, mit tenni és ahová fejlődni ‒ fogalmazott Jakab Attila.
A község vezetője bár pontos számokat nem tudott mondani az összegyűjtött hulladék mennyiségéről, azt elárulta, hogy több mint három utánfutónyit sikerült összeszedni. A polgármester úgy véli, a legtöbb hulladék a községen áthaladó megyei utak mentéről gyűlt össze, amelyek szétszórásában nagy szerepük van az átutazóknak. A hulladékot a községközpontban tették közszemlére, hogy a lakosok lássák, és akár elrettentő példa is lehessen egészen addig, amíg elszállítja a hulladékgazdálkodási vállalat. A részt vevő önkéntesek munkáját meleg ebéddel hálálta meg az önkormányzat.

Hadnagy Éva
Péter Ágnes