Széles körű érdeklődésre számítanak

Idén elmarad a csoportkép. Postán kapják meg jutalmukat a győztesek

Idén 19. kiadásához érkezik a Fától fáig, verstől versig Kányádi Sándor szavalóverseny, amelyet minden év májusában szervez meg a Nagygalambfalvi Általános Iskola. Ezúttal is versmondásról készült videókkal lehet benevezni, a felvételeket évfolyamonként bírálja majd el a szakmai zsűri. Az eredményhirdetést az iskola névadó ünnepségének keretében tartják.

Bálint Hajnal, az oktatási intézmény vezetője megkeresésünkre elmondta, idén kimondottan online hirdették meg a vetélkedőt, hiszen tavaly menet közben kellett átszervezniük a versmondást a koronavírus-járvány miatti megszorító intézkedések bevezetése után. Az online vetélkedő azonban így váratlan sikereket ért el, hiszen az addigi 70-80 résztvevő helyett tavaly több mint 500-an kapcsolódtak be és szavaltak Kányádi Sándor-verset. A résztvevők nemcsak Hargita és a szomszédos megyéből jelentkeztek, hanem egész Erdély területéről, sőt még magyarországi testvértelepülésekről is voltak szavalók, számolt be az intézmény vezetője.

– Reméljük, idén is hasonló lesz a lelkesedés és az érdeklődés a versmondó versenyünk iránt, tavaly nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, és rendkívül ismertté vált a vetélkedő – tette hozzá.

Néhány módosítást azonban eszközöltek idén a szervezők, mind a benevezés, mind pedig az értékelés terén. Többek között idén a felkészítő tanárok nevezhetik be a gyermekeket, tavaly ezt a szülők tehették meg. Minden osztályból egyetlen tanuló jelentkezését várják, az előkészítősöktől egészen a nyolcadikosokig.

– Az iskolákon keresztül várjuk idén a jelentkezéseket, hogy ezáltal jobban áttekinthető legyen a verseny, de a bejelentkezés módján is könnyítettünk, mert ez sok problémát, félreértést okozott a tavaly, hogy hogyan küldjék el a videókat. Idén egy link segítségével kell feltölteni a versmondásról készített videót – avatott be a részletekbe Bálint Hajnal.
A pedagógusok a erre az oldalra tölthetik fel az elkészített videókat április 12–17-e között. A versmondókat évfolyamonként bírálja el majd a szakmai zsűri az eddigi négy kategória helyett. Minden korosztály első három helyezettje értékes könyvjutalomban és elismerő oklevélben részesül, amit postáznak a nyerteseknek.

A XIX. Fától fáig, verstől versig Kányádi Sándor szavalóverseny eredményhirdetését az iskola május 15-re tervezett névadó ünnepségének részeként tartanák meg. A versennyel kapcsolatos bővebb információkat az iskola közösségi oldalán kaphatnak az érdeklődők.

Hadnagy Éva