Székelykeresztúron is megjelent a madárinfluenza

Fokozottan figyelnek a szárnyasokra FOTÓ: NAGYÁLMOS ILDIKÓ

Nyárádtő után madárinfluenza jelenlétét jelentették a hétvégén a székelykeresztúri Molnár Tibor háztáji gazdaságából. A vasárnap, Jászvásárra küldött mintából kiderült, valóban felütötte a fejét a szárnyasokra ártalmas betegség. Országos szintű rendelet lépett érvénybe.

A székelykeresztúri polgármesteri hivatal személyi tanácsadója, Bálint Kinga úgy tudja, a betegség Maros megyéből érkezhetett a székelykeresztúri gazdához. Dr. Gyarmathy Gábor helyi állatorvos arról tájékoztatta a lakosságot, hogy az azonosított vírustörzs ritka, és ugyan emberre is átterjedhet, nem jelent veszélyt az emberi életre. Amint fogalmazott, az esetleges tünetek megegyezhetnek egy enyhe lefolyású nátha tüneteivel: könnyezés, tüsszögés, esetleg orrfolyás. A helyi polgármesteri hivatal közleményében jelezte, az érintett baromfiudvar gazdájának nincsenek semmilyen tünetei.
A szárnyasállomány védelme kapcsán szigorú intézkedésekre kerül sor, melyek a madárinfluenza vírusának megfékezését és leküzdését hivatottak szolgálni. Eszerint a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság elrendelte az érintett gazdaság madárállományának, valamint a fertőzött szárnyasokkal összehozható hulladék és takarmány megsemmisítését is. Ahhoz, hogy a vadon élő madarak ne férhessenek hozzá az érintett baromfiállomány óljából származó hulladékhoz, az előírásokat betartva, kellő mélységre ásták el.
A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal betegségmegelőzési tanácsának döntése értelmében védelmi zónának minősül a fertőzött gazdaság három kilométeres körzete: Székelykeresztúr és a csatolt települései, Siménfalva, Rugonfalva, Újszékely, Alsóboldogfalva, Szentábrahám, Csekefalva. Ezt kiterjesztve, a környező tíz kilométeres körzet felügyeleti zónának minősül: Nagygalambfalva, Kisgalambfalva, Székelyszentmiklós, Nagymedesér, Nagykede, Kiskede, Kiskadács, Székelyandrásfalva, Kissolymos, Székelyszenterzsébet, Újszékely, Magyarandrásfalva, Solymosiláz és Gagy tartozik ide. A felügyeleti zónát a Maros megyei Héjjasfalvára, Szederjesre, Magyarfelekre és Küküllősárdra is kiterjesztették.
A prefektúra közleményt adott ki, amelyben felhívják a figyelmet, hogy a lehetséges baromfipusztulást rögtön jelenteni kell a körzeti állatorvosoknál a vírus korai felismerése és a járvány terjedésének megelőzése érdekében. Ugyanakkor országos szinten egyetlen baromfi vagy más szárnyas sem kerülhet ki a gazdaságokból az illetékes hatóságok előzetes engedélye nélkül, továbbá harminc napra felfüggesztik a szárnyas állatok kereskedelmét. A forgalomban, a rendőrség bevonásával, országos szinten fokozottan figyelnek az állatszállító autókra, és nyomon követik azokat a gazdaságokat is, ahová kerülhettek baromfik a Maros megyei farmról.
Koncz Hunor-János, Székelykeresztúr polgármestere ugyanakkor a Hargita Népének elmondta: mintegy 60 szárnyas pusztult el a háztáji farmon, az állatokat nemrégiben vásárolták egy Maros megyei farmról, ahol az elmúlt napokban szintén igazolták a madárinfluenza jelenlétét.
– Arra kérem a városlakókat, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak és tegyenek meg mindent azért, hogy a madárinfluenza ne terjedhessen tovább és ne okozhasson jelentős anyagi károkat vállalkozásainknak és családi gazdaságainknak – nyilatkozta lapunknak az elöljáró. Hozzátette, a mostani viszonylag kicsi gazdaság, de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne terjedhessen tovább a fertőzés. Aggodalomra nincs ok a városvezető szerint.
– Úgy vélem, sikerült az egészet idejében felfedezni és orvosolni, és ha betartjuk a szabályokat, nem lesz ebből nagyobb probléma – fogalmazott Koncz-Hunor János.

Hadnagy Éva
Nagyálmos Ildikó