Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein

Rendhagyó néprajzi jellegű szabadtéri vándorkiállításon mutatja be Székelyföld településein Haáz Ferenc Rezső rajztanár, múzeumalapító és etnográfus székelyföldi népviseletekről a múlt század harmincas éveiben készült ceruzarajzait és akvarelljeit Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont – közleményben tájékoztattak a szervezők.

A Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein c. tárlatot az előző évben Székelyudvarhelyen (Haáz Rezső Múzeum), Csíkszeredában (Kájoni János Megyei Könyvtár), majd Gyergyószentmiklóson (Városi Könyvtár) tekinthették meg az érdeklődők. 2021. március 13-án, szombaton 18 órakor Barót központjában a Református Templom előtt nyílik meg az Erdővidék Múzeumával és a Baróti Református Egyházközséggel közösen szervezett szabadtéri kiállítás. A helyi múzeum részéről Hoffmann Edit muzeológus és Demeter László vezető muzeológus tart köszöntőbeszédet, a kiállítást megnyitja P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Forrásközpont munkatársa, népdalokat énekel Tordai Ákos.

Haáz Ferenc Rezső rajztanár, múzeumalapító és etnográfus székelyföldi viseletekről készült ceruzarajzai és akvarelljei hűen őrzik az egykori népviseleteket. A baróti szabadtéri kiállításon megtekinthetők a homoródalmási, felsőrákosi, peteki, székelymuzsnai, kecseti, gyulakutai-siklódi, kisfaludi, lövétei, lövéri román, bátosi szász, gyergyóvidéki, csíkvidéki, gyimesfelsőloki, felsőrákosi női és férfi viseletek. A kiállított művek Haáz Ferenc Rezső örökösei, a Haáz Rezső Múzeum, illetve a képeket feldolgozó és nyomtatásra előkészítő Balázs Ödön tulajdonát képezik. Öt évvel ezelőtt a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont képeslapgyűjtemény formájában már megjelentette a digitálisan feljavított anyagot, díszes falinaptár is készült, de most – tekintettel a különleges helyzetre – nagyméretű nyomatok formájában helyezik közszemlére a templom kerítésén úgy, hogy bárki számára megtekinthetővé váljon, az arra járók is láthassák.

A járvány miatti korlátozásokat figyelembe véve, a kiállításmegnyitó alkalmával kérünk minden érdeklődőt a maszkviselésre és a távolságtartási szabályok betartására – olvasható a szervezők kommünikéjében.

HN-információ