Széchenyi Zsigmond barátja Mombasában

Széchenyi Zsigmond Denaturált Afrika című könyvében található egy kedves kis epizód. A vadász, amikor Mombasát elhagyja, hirtelen egy régi ismerősre lel. 

„Kezdem… az indulás pillanatában nevemet kiáltozó csaknem ismeretlennel. Csak most villan fejembe, hogy négy évvel ezelőtt, mombasai házába hívott, nemcsak megebédeztetett, hanem induláskor még fel is jött a hajónkra, búcsúajándékokkal megrakottan, ami közt jókora zsák kenyai kávébab is szerepelt! S imént, mikor a tömegben ráismertem, még szólni sem tudtam hozzá. Utólag most elmondhatom, hogy magyar ember …. neve Chernel Jenő, Chernel István egykori ornitológusnak távoli atyafia. Régóta itt él Mombasában, felesége angol. Ő pedig a világhírű Olivetti írógépgyár kelet-afrikai képviselője. Egyéb alkalom híján itt köszönöm meg neki, hogy még nem felejtett el! Nemcsak engem, egykori magyarságát sem, s hogy négy évvel ezelőtt eszébe jutottunk, mi mint honfitársak, rajtunk keresztül – Magyarország.”

Mikor, 2003-ban Kenyában forgattunk, találkoztunk is Széchenyi Zsigmond barátjával. A Kenyában kivételes üzleti karriert befutó egykori aranybánya-tulajdonos egy rejtélyes betegség következtében mozgásában és beszédében egyaránt korlátozottá vált, a kolozsvári Szabó Ilonka, segítőtárs, házvezetőnő tolmácsolta rokkant hazánkfia gondolatait, amit Chernel úr kedves mosollyal nyugtázott.

„Szülei erdélyi származásúak, Szamoskóródról mentek ki Brazíliába, ahol Jenő is született. Később visszaköltöztek Magyarországra, Csengersimán rendezkedtek be, hogy közel legyenek Erdélyhez. Jenő nyolc év múlva elhagyta a családot, s ahogy mondják ’egy zsák sóval’ kezdett új életet. Németországban két évet élt, majd Angliában az Olivetti cégnél alkalmazták, ahol szépen fejlődött karrierje. A tulajdonos később rábízta a kenyai–tanzániai, ugandai cég megnyitását, amit sikeresen oldott meg. Angol feleségét is a cégnél ismerte meg, összeházasodtak, a frigyből három gyermek született. Fiai szétszóródtak a nagyvilágban, legnagyobb fia Európában, a középső Nairobiban él, a legkisebb fiát viszont autóbalesetben vesztette el. Jenő Kenyában felépítette házát, Mombasában szállodát épített, a Whispering Palms Hotel ma is előkelő szállodája az északi partnak, valamint Nairobiban is építkezett. Mindig nagyon keményen és nagyon sokat dolgozott, a gyarapodásért, a család fenntartásáért. Minden évben hazamegyünk Magyarországra, Jenőnek ott is vannak érdekeltségei, jó üzletember, sohase hagyja el magát, a holnap érdekli, nem a tegnap.”

Chernel úr háza hazaszeretetéről, honvágyáról árulkodott: kalotaszegi terítő és párna díszítette a szalont, a vitrin polcait herendi porcelánfigurák foglalták el, a falon huszártámadást ábrázoló kép függött. Ebédre tenger gyümölcseiből készített halászlét szolgáltak fel, magyar paprikával, ízesen, természetesen Herendi étkészletben. Ezután jót úsztunk a tágas medencében, amelynek partján teknősök masíroztak, felettük háló, hogy a kis állatok ne essenek a ragadozó madarak prédájául.

Barátaink sorsa ettől kezdve balladaszerű. Még Budapesten együtt néztük meg a film bemutatóját, Széchenyi Zsigmondné, „Magi” is részt vett a vetítésen, ezt követően Ilonka súlyos rákbetegséget kapott. Chernel úr Európában kezeltette, de nem tudtak segíteni rajta. Nem sokra rá, Chernel Jenő is lehunyta szemét örökre.