Szakmák hete Ditróban

Jövőre korszerű konyhában tanulhatnak a kis ditrói szakácsok FOTÓ: BARABÁS-PÁL HAJNALKA

Interaktív bemutatókkal ismerteti oktatási kínálatát a nyolcadikosokkal a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakképző Líceum. A hét folyamán a Gyergyói-medence legtöbb nyolcadikosa megfordul az iskolában. Duális képzést is kínál az oktatási intézmény, ez igen vonzó a tanulók számára, mert ösztöndíjjal jár.

Tavaly szervezték volna meg először a Szakmák hetét a ditrói középiskolában, a kitűzött időpont előtt pár nappal érkezett azonban a teljes leállás, így a rendezvény elmaradt. Idén is fejtörést okozott, miként lehet megszervezni a rendezvényt biztonságos keretek között, azonban talált megoldást az iskola vezetősége. Több kisebb csoportra osztották a vendégeket, és úgy mutatták be számokra a különböző szakokat.
– A szaktanárokat kértük fel, hogy mutassák be a különböző szakokat, mondják el, hogyan zajlik az oktatás, beszéljenek a duális képzés előnyeiről – közölte lapunkkal Hadâmbu Cristina, a líceum igazgatója. De nemcsak elméleti ismertetés zajlik, a cukrász–pék osztály tanulói például saját készítésű süteményekkel kínálták a vendégeket, sőt egy pizzát is elkészítettek a kedvükért. Az erdészeti szakon nemcsak az oktatás mikéntjét, hanem magát a szakmát is részletesen bemutatta a szaktanár. Pincér–eladói osztály is indul jövőben, ezt is részletesen bemutatták. Mindhárom szak esetében duális képzést biztosít a líceum, és ösztöndíjjal motiválják az ide járó tanulókat. Állami támogatást kapnak a gyerekek 200 lej értékben, illetve ugyanekkora összegű ösztöndíjat biztosít a cég is, ahol a gyakorlati tudnivalókat elsajátítják. Kecsegtető ajánlat a tizenéves fiatalok számára, érdeklődést is mutattak iránta. Egy líceumi osztály is indul az intézményben, környezetvédelem és intenzív angol szakkal. Azt is elmondták a nyolcadikosoknak, várhatóan a következő tanévet már másik ingatlanban kezdi meg az iskola. Az önkormányzat nagyobb szabású beruházás keretében átalakítja a bentlakás épületét, ott alakít ki az iskolának megfelelő korszerű körülményeket és szaktantermeket is.

Barabás-Pál Hajnalka