Szabadságvesztés helyett bírság róható ki az adócsalókra

Illusztráció
Klaus Johannis Fotó: presidency.ro

Kihirdette szerdán Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amely értelmében a 100.000 eurónál kisebb összegű adócsalás szabadságvesztés helyett bírsággal is büntethető, amennyiben a teljes kár megtérül ‒ tájékoztat az Agerpres hírügynökség. 

A törvény ellen a legfelsőbb bíróság, a kormány és a Nép Ügyvédje is alkotmányossági kifogást emelt, a taláros testület azonban elutasította ezeket.

A jogszabály előírja, hogy a 100.000 eurónál kisebb összegű adócsalás szabadságvesztés helyett bírsággal is büntethető, amennyiben a teljes kár megtérül. Ha az okozott és megtérített kár értéke kisebb 50 ezer eurónál, az adócsalás bírsággal büntetendő.

A törvény egyik előírása szerint egyáltalán nem szabnak ki büntetést adócsalás miatt, ha az érintett a nyomozás során vagy az ügy bírósági szakaszában – a jogerős ítélet kimondásáig – megtéríti az okozott kárt, kiegészítve az összeg még 20 százalékával.

Az adócsalás megelőzését és visszaszorítását szolgáló 2005/241-es törvényt módosító jogszabályt eredetileg 2018. december 19-én fogadta el a képviselőház, de a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alkotmányossági kifogást emelt ellene, és a taláros testület helyt adott beadványuknak. Így került vissza a törvény a parlamentbe, amely az alkotmánybírósági döntés alapján módosította, majd újra elfogadta azt.

Agerpres