2021. május 11, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Sport határok nélkül

A 26. Tusványos keretén belül 2015-ben immáron második alkalommal rendezik meg a Tusványosi Finálé (TuFi) névre hallgató futsaldöntőt. A tornán a legjobb Kárpát-medencei egyetemi csapatok vesznek részt. A torna 2014-es fővédnökére, Buzánszky Jenőre, az Aranycsapat legendás játékosára együtt emlékeznek a szervezők és a döntőbe jutó legjobb nyolc csapat.

Folytatódik a hagyomány
Folytatódik a hagyomány

[dropcap]„V[/dropcap]edd fel a bajnokok ritmusát!” A bajnokcsapatok iránti tisztelete jeléül ezt üzeni a Tusványosi Finálé – közismertebb nevén: TuFi – a csapatok rajongótáborainak és a kilátogató közönségnek. Az elittornát a Tusványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretén belül 2015. július 25-én a tusnádfürdői Székely Fogadó melletti műfüves pályán rendezik meg.
A torna díjait az Aranycsapat legendáihoz kapcsolódóan nevezték el a szervezők, így a legjobb játékos Puskás-, a legjobb kapus Grosics-, a legeredményesebb játékos az ’54-es világbajnokság gólkirálya után Kocsis-, a legjobb védő pedig a 2014-es TuFi fővédnökéről elnevezett Buzánszky-díjban fog részesülni. A dobogó legtetejére felálló csapat pedig az Aranycsapat-vándorserleget viheti magával.
Idén nyolc budapesti és erdélyi felsőoktatási intézmény csapatai mérettetnek meg. A rajtnál ott lesz a csíkszeredai Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának (KEK) győztes csapata, a Sepsi ’08 gárdája Sepsiszentgyörgyről. Jelen lesz a múlt év decemberében a székelyudvarhelyi Erdélyi Labdarúgó Diákkupát nyerő budapesti ELTE-BEAC csapata és a marosvásárhelyi orvosnövendékek is, azaz a F.R.Ady csapata, akik nem mellesleg az idei budapesti Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának bajnokai is. A tornának jótékonysági célja is van, minden részt vevő csapat sportfelszerelésekkel támogat egy-egy székelyföldi iskolát. A TuFi keretében kerül átadásra a budapesti Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján összegyűjtött, több mint 500 ezer forint értékű sportfelszerelés, melyet idén a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ gyermekei számára ajánlottak fel a torna szervezői, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club. A torna fővédnökei Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója és Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere lesz.
Buzánszky Jenő szavaival egyetértésben a szervezők célja, hogy a Kárpát-medencei egyetemek számára szervezett torna ne csupán egy sportesemény legyen, hanem a Kárpát-medencei ifjúság összefogásának jelképe is: „A fiataloknak bele kell gondolniuk abba, hogy a sport nem csak a pénzről szól, hanem az emberek számára hozható örömről is. Aki a címeres mezt magára húzza, annak egy országot kell képviselnie és egy országnak kell örömet szerezni, a magyar embereknek – nemcsak az országon belül, hanem a határon túli, a világ magyarjainak is – , hogy legyenek büszkék, bárhol is élnek, arra, hogy magyarok.”

Kapcsolódó cikkek:

Azonnali tanácsülés: főként a járványhelyzet biztosítására szavaztak meg összegeket

Kedden online azonnali tanácsülésen szavazott meg összegeket a járványhelyzet biztosítására, valamint a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola tornatermének építésére Hargita Megye Tanácsa. Az ülés azonnali...

Videó – Hargita magazin 2021. május 11.

Mai műsorunk fő témája a Hargita megyében elindított mélyszegénység-konzultáció, de összefoglalót láthatnak Radu Székely államtitkár látogatásáról, a folyamatosan fejlődő Gyergyóremetéről, valamint egy ajándékba kapott...

Vakcinaútlevél: az EU jóváhagyta a román modellt

Románia a Speciális Távközlési Szolgálat(STS) támogatásával vezeti be az unió országaiban szabad mozgást biztosító vakcina útleveleket. A szolgálat bejelentette: az EU szintjén működő műszaki...

Legfrissebb