Sokasodnak a tennivalók a kertben

A tavasz közeledtével mind a gyümölcsfák, mind pedig az udvart díszítő tuják, dísznövények, gyepszőnyegek egyre több figyelmet követelnek, illetve ápolási, karbantartási elfoglaltságot rónak a kertbarátokra. Az időszerűvé váló tennivalókat, hasznos tanácsokat lapunk kérésére János Ferdinánd kertészmérnök, a csíkmadarasi Garden Proiect vezetője foglalta össze.

A tavasz a gyümölcsösökben és a hobbikertekben is az újjáéledés ideje. A gondozott udvarokon fontos szerepet tölt be a gyep. A letaposott hóréteg alatt ilyenkor a hópenész szokott gondot okozni, épp ezért javasolt a gyepszellőztetés, a takarítás és a tápanyag-utánpótlás – hívja fel a figyelmet az aktuális tennivalókra János Ferdinánd kertészmérnök, a csíkmadarasi Garden Proiect vezetője.

A dísznövények is igénylika tápanyagot
– Már vannak olyan intelligens műtrágyák, amik csak 8 Celsius-fok fölött, hosszú távú lebomlással adagolják a tápanyagot, garanciát kínálva arra, hogy egész évben szép zöld gyepünk legyen. Ugyanígy minden dísznövény igényli az utánpótlást, tehát akár a tujasor, akár a sövény, akár a sziklakert esetében ajánlott a talajt feltölteni szerves trágyával, hogy a növény minél hamarabb tudjon megindulni. Ezeknek a munkáknak mind most az ideje – hangsúlyozta a kertészmérnök.
Érdemes figyelmet fordítani a dísznövények lombkorona-alakítására is: a ránőtt ágak visszavágását vagy a sövények metszését is nyugodtan végezhetik már a kertbarátok, a szakszerű beavatkozástól a növények semmilyen károsodást nem szenvednek. Márciusban ugyanakkor Csík környékén nem ritka, hogy a tél 20-30 centis hóréteggel búcsúzik. Ilyen esetben a nehéz, vizes havat – akár egy seprűvel – javasolt minél hamarabb lerázni a tujákról, dísznövényekről: a hó súlya alatt ugyanis a növény könnyen kidőlhet vagy összetörhet.

Ha halogatjuk a metszést
A gyümölcsfák esetében szintén időszerűvé váltak a metszési, a koronaalakítási munkák.
– Amikor a kezünk már nem fagy a metszőollóhoz, lehet metszeni. Most már hosszak a napok, biztatok mindenkit, lehet kezdeni a munkát. Ne várjuk meg a metszéssel a rügyfakadást, mert akkor több kárt okozunk – emelte ki a szakember. A metszést követően az olajos lemosó permetezésen a sor. Ezt is érdemes mihamarabb elvégezni, annak érdekében, hogy a törzsre és az ágakra rászáradó vékony olajréteg minél nagyobb hatékonysággal fedje el és fojtsa le a tojásban levő lárvákat.
– Napos időben nyugodtan lehet permetezni, hiszen ha az olajos permetlé bejut oda, ahova kell, akkor azt később az eső sem tudja lemosni. Ez hosszú távú védekezés. Az idő már engedi, a metszést követően ezt is lehet végezni. A bogyós gyümölcsök közül a ribizli hamarabb indul. Azt is bátran lehet metszeni – hangsúlyozta János Ferdinánd.

Kártevő-invázióra kell számítani
A szakember attól tart, hogy idei enyhe tél miatt nagy lesz az áttelelő kártevők száma, ráadásul a károsítók természetes gyérítésének az elmúlt négy-öt tél sem kedvezett.
– Oda kell figyelni és intenzívebb védekezésre készülni. Csíkban elmaradt a mínusz 20-25 fokos hideg, és az ezzel járó természetes szelekció, tehát nagyon nagy eséllyel számíthatunk egy erősebb kártevő-invázióra. Megelőzésre két tavaszi permetezést szoktam ajánlani. Az első a kora tavaszi olajos lemosó permetezés, amit ha a szilvánál elmulasztunk, akkor májusban a kártevők második kirajzása a termésben nagyon csúnya károkat tud okozni. Utólag pedig már késő a beavatkozás, csak a lecsupaszított gyümölcsfánkkal maradunk – figyelmeztet a kertészmérnök.
– Gyakran mondogatom, hogy két fontos növényvédelmi módszer létezik. Az egyik a metszőolló, hiszen ha kitakarítjuk a fát és világossá, szellőssé tesszük a koronáját, akkor nem adunk otthont a kórokozóknak és a vírus, baktérium sem tud táplálékot találni. Ugyanakkor a korona visszafogásával a fát a gyökérrészen is tudjuk segíteni. Természetesen a szerves trágyát is ajánlott kijuttatni a gyökérzónához: a tápanyagot ne a törzs közelébe, hanem az ágak csorgójába kell eljuttatni, mert a tápanyagot hasznosító gyökerek is ott vannak, ahol és ameddig a korona kinyúlik – fejtette ki János Ferdinánd

Domján Levente