Sietteti az APIA a gazdákat

Kevés, a várt ötszázból csupán húsz gazda kérte eddig a Hargita megyei APIA-tól a 2021-es gázolajár-támogatáshoz szükséges előzetes jóváhagyást. Az intézmény vezetője arra kéri a gazdálkodókat, hogy a kérelmeik benyújtását ne halasszák az utolsó pillanatokra.

Hargita megyében a várt félezer gazdálkodóból mindössze húszan nyújtották be eddig a jövő évi gázolajár-támogatási jogosultsághoz szükséges előzetes jóváhagyási kérelmüket – tájékoztatta tegnap lapunkat Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség igazgatója. Noha a 2021-es üzemanyagár-támogatáshoz elengedhetetlen előzetes kérelmek benyújtására december végéig van lehetősége a gazdáknak, az intézményvezető mégis arra kéri az érintetteket, hogy a támogatásigényléseik benyújtását ne halasszák az utolsó pillanatokra. A támogatási program révén a gazdák a gépesített mezőgazdasági munkálataikhoz felhasznált üzemanyag kiskereskedelmi árából – a jövedéki adó utólagos visszatérítése révén – idén literenként több mint 1,5 lejes támogatást kapnak.

– Kérem a gazdákat, vegyék figyelembe, hogy az év végén, az ünnepekhez közeledve lesznek hivatalos munkaszüneti napok is, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt a tumultust is kerülnünk kell. Ez nehezen lesz kivitelezhető, mivel Hargita megyéből az idén üzemanyag-támogatásban részesülő ötszáz gazdálkodóból eddig alig húszan jelentkeztek. Mindenkit kérek, ne halasszák az utolsó pillanatokra az előzetes jóváhagyáshoz szükséges kérelmeik benyújtását. Aki teheti, még a jövő hét folyamán, december 18-ig nyújtsa be – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Haschi András.

Az üzemanyagár-támogatásra az engedélyezett magánszemélyként (PFA), egyéni vagy családi vállalkozásként (II, IF), illetve jogi személyként, elismert termelői csoportként gazdálkodó termelők jogosultak, továbbá a mezőgazdasági kutatóintézetek, a mezőgazdasági talajfeljavítási munkálatok végzésére feljogosított állami szervek, szakcégek. A gázolajár-támogatást ugyanakkor magánszemélyek is igénybe vehetik, amennyiben vállalják, hogy mezőgazdasági – növénytermesztési, állattenyésztési – tevékenységüket a jövőben valamilyen jogi vagy bejegyzett jogi személyiség nélküli formában folytatják. A magánszemélyeknek ez esetben a támogatási előkérelmeik kedvező elbírálásáról szóló értesítő kézhez vételétől számítva legtöbb 60 nap áll rendelkezésükre, hogy a farmjukat mint mezőgazdasági vállalkozást a fent említett jogi formák egyikeként – de még az első, negyedéves gázolaj-elszámolás benyújtása előtt – bejegyeztessék.Domján Levente