Senkit sem hoz igazán lázba

Néhány csíkszeredai kirakatban virít a „szezon végi kiárusítás” felirat, a nyári ruhadarabokat 20-30-50, akár 70%-kal olcsóbban is megvásárolhatjuk, már ha maradt még ránk találó méret. A vásárlók nem tolonganak, a városházának is alig pár kereskedő jelentette, hogy kiárusítást szervez.

Egy évben kétszer van szezon végi kiárusítás: január 15-e és április 15-e között, amikor az őszi–téli ruhákat vehetjük meg akciósan, illetve augusztus 1-je és október 31-e között, amikor a tavaszi-nyári darabok olcsóbbak. Az üzletek számára a leárazás általában nem jelent kiemelkedő hasznot, de egy módszer arra, hogy megszabaduljanak polc- vagy raktárhelyet foglaló, aktualitásukat veszített termékeiktől.

Kevés üzlet érdekelt
A városházán a szezon végi, illetve a végkiárusítást be kell jelenteni, a más jellegű árcsökkentésekről minden üzlet maga dönt. Nem mondható, hogy a túlbonyolított procedúra tartaná távol a csíkszeredai üzletek vezetőit a szezon végi kiárusítás gyakorlatától: csak ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, illetve listát kell készítsenek a termékekről, amelyekre a kiárusítás vonatkozik, és a dokumentumokat az akció kezdete előtt 15 nappal iktatni kell a városházán. A kiárusításra szánt árukészletet a bejelentéstől az akció életbe lépéséig már nem lehet változtatni. Érdemes betartani a szabályt, azokat, akik bejelentés nélkül hirdetnek szezon végi kiárusítást, a fogyasztóvédelmi hivatal 2000 lejtől 10 000 lejig terjedő összegre büntetheti.

Azt veszünk, ami kell, amikor kell
Több üzletbe is betértünk, hogy megkérdezzük, sokan vásárolnak-e leárazott termékeket a következő nyárra? Az eladók szerint nem nagyon: a szezon első felében fogynak jobban a szezonális darabok, hiszen kevesen hagyják augusztus végére a fürdőruhák, topok, rövidnadrágok beszerzését. Bár szerintük sokan felfigyelnek a kedvezőbb árat jelző plakátokra, és talán többen térnek be az üzletekbe, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy többet is vásárolnak.
– Látva az árcsökkentést, sokan megfordulnak az üzletben. Hogy vásárolnak-e, az nagyban függ attól, hogy milyen méret, választék marad, de túl nagy változás nem tapasztalható a forgalomban. Nem jellemző az emberekre a tudatos vásárlás, tehát azt veszik meg, amire szükségük van az adott periódusban, de nem vásárolnak előre a következő nyárra, csak mert olcsóbb – osztotta meg velünk az egyik, leárazást hirdető ruhabolt alkalmazottja.

A garancia érvényes
Egy másik eladó arra hívta fel a figyelmünket, hogy ilyenkor a vásárlók gyakran tudakolják, hogy a jótállás érvényes-e a leárazott árucikkekre? A válasz igen, az üzleteknek a leárazott árut is vissza kell cserélnie, az akciósan vásárolt termékek nem azért olcsóbbak, mert hibásak. Ha a megvásárolt áruval kapcsolatban minőségi kifogásaink támadnak, vissza lehet vinni, kivéve, ha az árleszállítás oka a termék hibája, és ezt a vásárló is tudja.

Györffy Ibolya