Hirdetés

Sakksuli (622.)

Biró Sándor
Becsült olvasási idő: 3 perc

Eforie Nordon holnap zárul a felnőtt férfiak, nők és amatőrök országos bajnoksága, melyek díjalapja százezer lej. A nőknél a gyergyóalfalvi Kiss testvérek (Hanna is Abigél) is asztalhoz ültek, a tornát az ifjúsági lányok előretörése jellemzi. A férfiak mezőnyében a 18 éves brassói Antal Hunor-Zoltán nem kis meglepetésre nyert a tavalyi Caissa-győztes Nevednichy nagymester ellen, majd döntetlent ért el Lupulescu és Manolache nagymesterekkel!
Az elmúlt hétvégén újabb három fordulót játszottak a német Bundesligában. A világ legerősebb bajnokságában meglepetésre az SC Vierheim 5-3 arányban nyert a sokszoros bajnok OSG Baden-Baden ellen, és négy fordulóval a befejezés előtt 3 pont előnnyel vezeti a 16 csapatos Bundesligát. Az alsóbb osztályokban is zajlanak a küzdelmek, így Ingolstadt/Freising körzetében csapatom, az SC 1947 Beilngries szintén 3 pont előnnyel áll az élen.


Hirdetés

FIDE-díj a Caissának

A Nemzetközi Sakkszövetség részéről nagy megtiszteltetés érte a csíkszeredai Caissa Sakk Klubot: a FIDE kiemelt rendezvényként ismerte el az 1998-tól immár 27 éve Csík­sze­re­dában zajló Caissa nemzetközi sakkversenyt! Négy kontinens 51 nyílt versenye kapta ezt a megtisztelő címet, melynek értékét növeli, hogy Kelet-Európából a Caissa az egyetlen verseny, mely elnyerte ezt az elismerést. Az értékelésnél a FIDE több szempontot is figyelembe vett, mint: a nemzetközi címviselőknek, nőknek, veteránoknak és ifjúságiaknak nyújtott kedvezmények, a díjak értéke, versenyfeltételek és a résztvevők által a szervezésről adott kedvező nyilatkozatok. A XXVII. Caissa nemzetközi sakkfesztivál, valamint a 12 éven aluli gyerekek számára rendezett XI. Balogh János Memorial 2024 augusztus 16–26. között a Caissa SK rendezésében zajlik a csíkszeredai Sapientia – EMTE termeiben. A megyeszékhely hagyományos tornájának társrendezője (sportpályázattal) Csíkszereda Önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa, de a Sapientia – EMTE, a Megyei Sportigazgatóság és a Hargita Gyöngye Rt. is segíti a minőségi rendezést. Különleges a 2024-es év, mert 100 éves fennállását ünnepli a FIDE és a Román Sakkszövetség, a Caissa torna pedig egyben olimpiai felkészítőnek is számít, hiszen szeptember 10–23. között Budapest rendezi a negyvenötödik sakkolimpiát!

Tanulmány 

Bernhard Horwitz 1880-ban közzétett tanulmányában sötét gyalogja vezérré változik, de épp akkor kapja a mattot: 1.Ff8+ Kh5 (1...Kh7 után 2.Kf6+ Kh8 3.Fg7 matt) 2.Fd1+ Kh4 3.Kf4! h2 (3...Fh7 4.Fe7 matt) 4.Fg4!! h1V 5.Fe7 matt (1-0).
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!