Rövid a határidő, hogy legyen idő elkölteni a pénzt: Városi pályázati program

Várják a hivatalnál a pályázatokat. Alig tíz nap áll a civilek rendelkezésére

Meghirdette a civil szervezeteknek, sport­egyesületeknek, egyházaknak szánt pályázati programját Szé­kely­ud­var­hely Polgármesteri Hivatala. Arra kérik az érdeklődőket, hogy „Covid-kompatibilis” programokkal jelentkezzenek.

Atavalyi rendhagyó év után rendhagyó az idei is, a szokásos időpontnál később tudta csak elindítani a pályázati programot a székelyudvarhelyi önkormányzat. A leadási határidő is rövid, azért, hogy még az idén legyen idő lebonyolítani és elszámolni a támogatott projekteket – tudtuk meg a polgármesteri hivatal szóvivőjétől, Zörgő Noémitől. Idén is az előző években megszokott kategóriákban lehet pályázni, a program költségvetése 2 100 000 lej.
Legnagyobb összeget, 1 350 000 lejt a sporttevékenységek támogatására szánja a város, ebből az összegből nemcsak a versenysportot, hanem a tömegsportot is segítik. Szabadidős tevékenységet ösztönző és az egészséges életmód tudatosítását szolgáló tevékenységekre
30 000 lejt különítettek el, a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatását célzó programokra 100 000 lejt, a környezetvédelmi pályázatokra
30 000 lej a keretösszeg, míg z ifjúsági és nevelési tevékenységekre összesen 150 000 lej hívható le. A kultúrával kapcsolatos projekteket1 80 000 lejjel, a Romániában hivatalosan elismert egyházak kezdeményezéseit ugyanekkora összeggel támogatnák.
A pályázatok leadási határideje május 17., 15 óra, a pályázati útmutató, továbbá minden szükséges űrlap letölthető a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal honlapjáról.
– Majdnem minden elintézhető online is, egy munkatársunk az elkövetkező időszakban csak a pályázatokkal foglalkozik, válaszol minden kérdésre. Bár rövid a határidő, azt reméljük, hogy a civil szervezetek már készenlétben voltak – jegyezte meg Zörgő Noémi.
A szóvivő még kiemelte: mivel járványügyi szempontból ez az év is eléggé bizonytalan, ajánlatos, hogy olyan tervekre, projektekre kérjenek támogatást az egyesületek, alapítványok, amelyek „Covid-kompatibilisek”, azaz akár a szigorúbb járványügyi korlátozások között is lebonyolíthatók. A menetrend szerint júniusban kötnék meg a nyertes szervezetekkel a támogatási szerződéseket.

Asztalos Ágnes