Rosszul alkalmazott törvény

Romániában a restitúciós törvények nem sértik az uniós alapelveket, de végrehajtásuk diszkriminatív a magyarok rovására, a Beke István és Szőcs István pere pedig a legsötétebb kommunista diktatúrák koncepciós pereit idézi – hangzott el többek közt a budapesti székhelyű Kisebbségi Jogvédő Intézet hétvégi online sajtótájékoztatóján.

Csóti György, a jogvédő intézet vezetője kiért Beke István és Szőcs Zoltán koncepciós perére is.

– Romániában vesztésre állunk, nem sikerült megmenteni őket a börtöntől. Egyszerűen azért, mert a román titkosszolgálat irányítja az igazságszolgáltatást, legalábbis ha magyar ügyről van szó – jelentette ki az intézmény vezetője.

Hozzáfűzte: erre számos közvetett bizonyítékuk van. Kifejtette, a koncepciós per célja az erdélyi magyarság megfélemlítése.  

– Nemzetközi téren vannak jó esélyeink, több mint két éve kivittük az ügyet Strasbourgba, az Emberi Jogok Európai Bíróságára, ahol fél év után befogadták a panaszt, de azóta nem léptek előre. Változatlanul foglalkozunk azzal, hogy a román bíróságok döntése uniós irányelvet is sértett, így az uniós jog lehetővé tesz egy Romániával szembeni kártérítési pert, ez komoly kártalanítást és részben elégtételt jelenthetne az érintetteknek. Nem tudjuk, hogy ez a per kizárja-e az Emberi Jogok Európai Bírósága előtti eljárást – fejtette ki Csóti György.

Ha a törvény jó…

Az erdélyi restitúciós ügyekkel kapcsolatban ugyanakkor úgy fogalmazott: Romániában fordítva áll a helyzet, mint Szlovákiában. 

– Itt a vonatkozó törvények nem sértik az uniós és az emberi jogi alapelveket, de a végrehajtás arcátlanul diszkriminatív a magyarok rovására. Perek vannak folyamatban, reméljük, ezek hamarosan kijutnak az Európai Unió Bíróságára. Luxemburgi pozitív döntés itt is sokat segítene a további ügyek kezelésében. Az Európai Bizottság inkább biztat ezekben az esetekben, állásfoglalásaival többnyire segíti pereinket, mert Románia többé-kevésbé még mindig rossz fiú Brüsszelben – mutatott rá az intézmény vezető.

Az intézetről dióhéjban

A Kisebbségi Jogvédő Intézet kiterjedt jogsegélyszolgálati hálózattal rendelkezik a teljes Kárpát-medencében. A hálózat egyrészt állandó jogsegélyszolgálati helyekből áll, ahol bárki bármikor térítésmentesen tanácsot kap, ha magyarsága, vagy vélhetően magyarsága miatt jogsérelem éri. Minden évben nyári egyetemeket tartanak külhoni jogászhallgatóknak, fiatal jogászoknak, kezdő ügyvédeknek a Nemzetpolitikai Kutatóintézettel közösen. Kisebbségvédelem címmel tudományos folyóiratot adnak ki immár harmadik éve. Hamarosan kikerül a nyomdából Trianon 100 című különszámuk magyar és angol nyelven, amelyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karával közösen jelentetnek meg.