Hirdetés

Románia csatlakozása a schengeni övezethez megerősítené az EU határvédelmét

Románia eleget tesz az Európai Unió külső határainak védelmében betöltött szerepének, és a schengeni övezethez való csatlakozásával megerősítené ezt a térséget – jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis államelnök.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Románia csatlakozása a schengeni övezethez megerősítené az EU határvédelmét
Illusztráció Fotó: Hargita Népe Archív

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint az Olaf Scholtz német kancellárral való egyeztetést követően Iohannis elmondta, széles körű megbeszélést folytattak az aktuális európai témákról.

„Románia schengeni övezethez való csatlakozása a fő célunk. Németország mellettünk állt, aktívan támogatott bennünket, és én ma megköszöntem a kancellár úrnak ezt a hozzáállást. Románia eleget tesz a külső határok védelmében betöltött szerepének, és ezt európai szinten is elismerik. A schengeni övezethez való csatlakozásával Románia csak megerősítené ezt a térséget” – fogalmazott Iohannis.
Az államfő úgy vélekedett,

a schengeni csatlakozást még az idén meg kell valósítani, ugyanis 2024 többszörösen is választási év lesz,

többek közt az európai parlamenti választások éve is. Ezért Románia az idei csatlakozásra fókuszál, és ehhez „masszív támogatást” kap az uniós tagállamoktól.
Iohannis felidézte, hogy Románia közel tizenkét éve kéri felvételét a belső határellenőrzés nélküli térségbe, ennek azonban sokáig a jogállamisággal kapcsolatban felmerülő aggályok állták útját. Tavaly ősszel azonban feloldották a Romániával szembeni együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV) is, mivel az ország minden csatlakozási feltételt teljesít, beleértve a jogállamiság feltételeit is.
Megemlítette a Bel- és Igazságügyi Tanács decemberi szavazását is, amelyen Ausztria Románia csatlakozása ellen szavazott, az illegális migráció veszélyére hivatkozva. 

„Nem létezik illegális migráció Románián keresztül és Romániából, de megértettük, hogy van egy probléma,

ezért masszívan elkezdtünk segíteni azoknak, akiket ez a migráció érint” – mondta Iohannis. Hozzátette, a helyzet megoldása érdekében Románia többek között kísérleti projektet javasolt, amelyet a román–szerb határon fognak lebonyolítani az illegális bevándorlók azonosítására és visszafordítására.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!