Romákért romákkal

[dropcap]H[/dropcap]argita Megye Tanácsa részt vesz az Európai Bizottság Romákért romákkal elnevezésű partnerségi projektjében, melynek keretében célirányos kommunikációs tevékenységeket folytatnak a romákkal szembeni diszkrimináció és sztereotípiák ellen. A projekt további célja támogatni az önkéntes kezdeményezéseket, melyek a kölcsönös tanulást hivatottak előmozdítani, a testvérkapcsolatok kialakítását a helyi és regionális önkormányzatok között az Európai Unióban.
A partnerség egyesíti a kisebb-nagyobb önkormányzatokat, az egyes országok különböző struktúráit. A kompetenciák, felelősségek és szükségletek országonként eltérők lehetnek, de a kiválasztott partnerek állnak legközelebb a roma lakossághoz. A projektben részt vevők közszolgáltatásokért felelnek, minden partnernek hasonló a tevékenységi területe, ami jól megalapozhatja az együttműködést.
Az első találkozót szeptember 1-jén és 2-án tartják Bukarestben, ahol a partnerek bemutatják a helyi, térségi helyzetet, találkoznak a projekt képviselőivel és megtervezik tevékenységüket.
A projektben részt vesz Belgiumból Ghent város önkormányzata, Bulgáriából Tundzha megye, valamint Ajtosz és Szamokov városok önkormányzatai, Csehországból Karvina és Bruntal, Németországból a berlini munkaügyi szenátus és Hamm város önkormányzata, Spanyolországból Torrent önkormányzata, Franciaországból Nantes Metropole, Magyarországról Kisvárda és Nagykálló önkormányzatai, Olaszországból Bologna és Monserrato önkormányzatai, Romániából Beszterce-Naszód, Kolozs és Hargita megye tanácsa, Szlovákiából Kassa (Košice) és Eperjes (Prešov), Svédországból Gothenburg önkormányzata és Nagy-Britanniából Glasgow önkormányzata.

HN-információ