Rockoperarészlet gyergyói diákok előadásában

Az Esztergom-jelenettel kate­góriagyőztes lett az István, a király iskolába megy zenés te­het­ségkutató versenyen a gyer­gyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola csapata. A márciustól május közepéig tartó versenyidőszak eredményeit május 15-én tették közzé: a rockopera négy jelenete közül az Esztergom címűben a gyergyói diákok adták elő a legszínvonalasabb produkciót.

A szentmiklósi diákok Esztergom-jelenete volt a legmeggyőzőbb                         Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Nagy lelkesedéssel és igazi csapatmunkával készültek a gyergyószentmiklósi diákok, tanáraik segítségével, a 2019-ben meghirdetett Kárpát-medencei tehetségkutató versenyre. A rockopera Esztergom részletének bemutatásához egyedi színpadképet alakítottak ki: a díszletekkel, jelmezekkel a székely népi kultúra motívumvilágát, értéküzenetét szerették volna közvetíteni. A művelődési központ nagyszínpadán vették fel a jeleneteket, majd feltöltötték a verseny honlapjára, ahol szavazatokkal lehetett segíteni az előrejutásukat. Az elképzelésük sikerült, hiszen a legjobbak között zárták a többfordulós versenyt.
– A közönségszavazás utolsó óráit nagy izgalommal követtük. Az eredményt örömmel fogadtuk, meglepetésként ért, hiszen a közönség szavazatai mellett nem tudhattuk a zsűri álláspontját. Látni a gyerekek örömét, olvasni a szülők, támogatóink köszönőszavait, felemelő érzés volt. A jó hangulatú próbák, éneklés, tánc, a közös alkotás öröme már önmagában is egy felejthetetlen, maradandó élmény lesz: a győzelem egy pluszajándék. Megerősítette bennünk azt a hitet, hogy kis összefogással és akaraterővel nagy dolgokra lehetünk képesek – közölte érdeklődésünkre Bíró Zsuzsanna pedagógus. A sikeres gyergyói produkció létrejöttében az iskola több tanára – Csibi András, Jakab-Bálint Márta, Csíki Tibor, Siklódi Emese, Ferencz Klára, Korpos Andrea és Bíró Zsuzsánna – segítette a diákokat.
A verseny zsűrijében olyan neves szakemberek díjazták a szólisták és a csapatok produkcióit, mint Novák Péter zeneszerző, Szulák Andrea énekes, Szörényi Örs énekes-dalszerző, hogy csak néhányat említsünk a tagok közül.
A szervezők bejelentése szerint a nyertes csapatok jeleneteiből Novák Péter és Bányai Gábor bábáskodásával egy teljes rockoperát szeretnének forgatni – ezzel kapcsolatban további részleteket a járványhelyzet elmúlta után közölnek majd.
A két és fél hónapos munka eredményét, az előadás kibővített változatát a gyergyói közönségnek is be szeretnék mutatni, amint arra lehetőség adódik.

Boncina-Székely Szidónia

: