2021, március 3, szerda.
Hirdetéscustom_html_banner1

Remélik a legjobbakat: Parajd utcái is kiürültek

A turizmusból élő Parajdon is megállt az élet, a bánya és a wellnessközpont bezárt, az utcák üresek. Bokor Sándor polgármestert kérdeztük, hogy milyen a jelenlegi helyzet, közhangulat.

Karbantartási munka a wellnessközpontban. Elúszott idénykezdés                                          Fotó: Nagyálmos Ildikó

Parajdon, ahol havonta több tízezer turista fordult meg, most temetői csend van – mondja Bokor Sándor polgármester, aki harmincéves, közigazgatásban eltöltött pályafutása alatt ilyet még nem tapasztalt. Nemcsak a sóbányát zárták be, hanem a kereskedelmi egységeket, szállodákat, vendéglőket, bárokat, valamint az elmúlt hetekben felújított wellnessközpontot.
– A wellnessközpont esetében bevétel szempontjából – ha csak májusig számolunk – máris kiesett öt hónap. Januárban volt némi bevétel, de elkezdődtek a munkálatok, és most, amikor kinyithatna, nem tud. Ha azt vesszük alapul, hogy tavaly 120 ezer ember látogatta egy év alatt a wellnesst, annak egyelőre fele már kiesett. Azok a szállodák, panziók, amelyek máskor ebben az időszakban be voltak népesedve, most üresek. Eddig nem ismert helyzet állt elő, és nem tudjuk, hogy mikor lesz vége – fogalmazott a polgármester.
Parajd mindenképpen nehéz helyzetben van, de a szomszédos Szováta is, és egyáltalán a hazai, ezen belül a székelyföldi turizmus is ugyanezekkel a nehézségekkel küzd.
Ahogy Bokor Sándor fogalmazott, a költségvetés szempontjából a következményeket még nem lehet előre látni, mindenki számolgat, a wellnessközpont alkalmazottainak egy részét legalább két hónapra technikai munkanélküli segélyre küldik. A hivatalnál ügyfélfogadás nincs, átütemezték a hivatali alkalmazottak munkáját, azok egy részét is szabadságra küldik. Nyomatékosan felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy az adók (ház, telek és kocsi) befizetését elhalasztották június 30-ig.

Nincs ingyencsomag!
Gondot jelent a községben az is, hogy a lakosság egy bizonyos rétegének nagy csoportja, több száz ember, Európában – Németországban, Olaszországban, Spanyolországban – kereste kenyerét. Azok egy része hazajött, aki most akart elmenni, már nem tud.
– Nem vigasz számunkra, hogy nemcsak Parajd van ebben a különösen nehéz helyzetben. Amit tudunk, megteszünk, a lakosságnak próbáljuk elmagyarázni, hogy nem kell a reményt feladni, de be kell tartani a rendelkezéseket. Az idősekkel felvettük a kapcsolatot, látogatjuk őket, de sok esetben kénytelenek vagyunk elmagyarázni, hogy nincs ingyencsomag, az önkormányzat még a rászorulók számára sem tud biztosítani ingyenes segélycsomagot. A megyei tanácstól kapott húszezer lejt – amelyet minden önkormányzat megkapott – maszkokra, védőfelszerelésekre költöttük, az egészségügyet elláttuk fertőtlenítő szerekkel – mondta Bokor Sándor.
A hétezres lélekszámú Parajd községben, beleértve Alsó- és Felsősófalvát, pontosan ezeregy személy 65 éven felüli. Ezek közül 35-40 személy szorul csak segítségre, nagyjából ennyi embernek nincs támasza. Nekik próbálnak segíteni bevásárlással, de bármilyen természetű segítséggel, amit igényelnek és teljesíteni lehet. Ezek közül is vannak olyanok, akik még pillanatnyilag gondoskodnak magukról, egyelőre nem kértek segítséget. A polgármester kiemelte: az önkormányzatnak most félre kell tennie mindent és arra kell összpontosítania, hogy a lakosság minél kisebb lelki megrázkódtatással vészelje át ezt az időszakot.
Parajdon az önkormányzat alkalmazottjai, illetve az önkéntes tűzoltók is kiveszik részüket a munkából. A polgármester attól tart, ha sokáig húzódik ez az állapot, komoly megélhetési gondok is adódhatnak.
Parajdon egyelőre nincs olyan személy, akinél azonosították volna a koronavírust, házi elkülönítésben 81 személy tartózkodik. Nyilvántartás alapján követik, ellenőrzik az elkülönített személyeket, sokuknál jövő hét elején jár le a 14 napos karantén.
A polgármesteri hivatal a közösségi oldalon is tájékoztatja a lakosságot, minden közérdekű információt, rendeletet közölnek. A személyes nyilatkozatokból is több százat nyomtattak, ezekhez a kereskedelmi egységeknél, élelmiszerboltoknál lehet hozzájutni.
Mindenki azzal ment életet, ha otthon marad! – hívja fel ismételten a lakosság figyelmét a polgármester.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

Előny a Sportklubnál

Aranygóllal dőlt el a jégkorong Erste Liga székelyföldi negyeddöntőjének első párharca a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán. A vezetést a Gyergyói HK szerezte meg a...

Videó – Hargita magazin 2021. március 2.

A mai műsorból megtudhatják, hogyan zajlott a szakmák hete Hargita megyében, mi is az a biogazdálkodás, de megtekinthetik Sánta Csaba bronz kisplasztikáit a Megyeháza...

2,3 millió adag oltóanyag érkezett az országba

Március 1-jéig 2,3 millió dózis koronavírus elleni oltást kapott Románia – jelentette be kedden a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője. Dr. Valeriu...

Legfrissebb