Hirdetés

Régi tévéműsorok a könyvtárban

Volt egyszer egy Digital 3 Televízió Székelyudvarhelyen, amely majdnem két évtizeden át naponta rögzítette a város és a környék fontosabb történéseit, követte, dokumentálta a változásokat. Archívumának egy része elkallódott, de ami megmaradt, az a könyvtárhoz került. Az anyag feldolgozása folyamatban van, és ezentúl péntekenként nyilvánossá is tesznek egy-egy szeletet a közelmúltból.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 1 perc
Régi tévéműsorok a könyvtárban
Régi kazetták a helyi tévézés hőskorából. Megmentik az útókornak | Fotó: Városi Könyvtár Facebook oldala Fotó: Városi Könyvtár Facebook oldala

Pénteken este egy több mint húsz évvel ezelőtti beszélgetés lejátszásával indult a sorozat: két ma is élő Hargita-járóval, Sepsy Árpáddal és dr. Bibó Árpád Zoltánnal a már két éve elhunyt dr. Kinda László műsorvezető idézte fel az egykori Madarasi-Hargitán zajló sportéletet, a régi Hargita-járás mikéntjét.

Sportélet a tévében

Székelyudvarhelyen az UTV és Ati-Beta helyi televízióstúdiók egyfajta utódjaként 1998-ban indult a Digital 3 Televízió. Kínálatában a kezdetektől jelen volt a sportműsor, számos más tematikus műsor és a napi Híradó mellett. A Sportélet című műsort 1994 és 2005 között dr. Kinda László szerkesztette. A fogorvosként és kézilabdaedzőként is ismert műsorvezető-szerkesztő 2020 novemberében hunyt el, a televízió archívumában nagyon sok olyan műsora maradt fenn, amelyek helytörténeti szempontból is jelentősek, hiszen nemcsak sportolókat, edzőket, vezetőket beszéltetett, hanem olyan, már akkor nagyon idős embereket is, akiknek valamilyen módon közük volt a város vagy a környék sportmúltjához – írta Katona Zoltán újságíró a pénteki videópremier ajánlójában, egyébként műsorvezetőként ő vette át a stafétát anno Kinda Lászlótól, és ő vállalta most a nagy feladatot: a Digital 3 TV megmaradt kazettáinak szakszerű feldolgozását.

Régi események leporolva

A helyi televízióstúdiónál a saját anyagok gyártása nagyjából 2016-ban szűnt meg. Az archívum tavaly került a könyvtárhoz, akkor bele is vágtak a különböző típusú és állapotú kazettákon lévő felvételek digitalizálásába, ám ez – ahogy Szőcs Endre igazgató fogalmazott – önmagában nem sokat ér.

– Ami nagy dolog, hogy az önkormányzat jóváhagyásával anyagi forráshoz jutottunk, és Katona Zoltán újságíró, helytörténész szerződéses munkatársként elkezdhette az anyag feldolgozását. Az eredmény bekerül a mi könyvtári programunkba, adatbázisunkban a jövőben bárki rákereshet a megmentett képanyagra. Feltüntetjük, hogy mikor készült, kik készítették, kik jelennek, illetve szólalnak meg, és a témát is, amivel foglalkozott az adott műsor – közölte a könyvtárigazgató. Ezt a kincset a nagyközönségnek is bemutatják, terveik szerint ezentúl heti rendszerességgel, péntekenként leporolnak egy-egy régi kazettát és megosztják a könyvtár YouTube-csatornáján. – Elsősorban olyan anyagokat választunk ki újraközlésre, amelyek különlegesek, illetve ma is érdekesek, értékesek és aktuálisak lehetnek – jegyezte meg Szőcs Endre.

Villanás a múltból

Több mint 2500 kazettáról van szó, amelyek a kilencvenes évek, illetve a kétezres évek elejének Székelyudvarhelyéről őriznek felvételeket, az archívum helytörténeti szempontból tényleg valóságos kincsesbánya. Szőcs Endre szerint hatalmas munkáról van szó, hiszen mindent végig kell nézni, erre akárki nem is lenne képes. Katona Zoltánnál alkalmasabb személyt nem igazán lehetett volna találni, hiszen nemcsak hogy aktív szereplője volt a helyi televíziózásnak éveken át, műsorvezetőként, riporterként dolgozott a D3-nál, hanem számos helytörténeti, sporttörténeti kötet szerzője is. Katona számára is a Villanás a múltból című projekt igazi szerelemmunka, már május óta dolgozik a régi anyagokkal. – Sajnos hiányos és töredékes a megmaradt videós anyag, sok olyan kazetta is van, ami már nem lejátszható. Ezzel együtt elmondható, hogy nagy anyag maradt meg, de még nem látjuk, hogy mennyi használható belőle. A lényeg az, hogy egy része igen – mondta.

Megmaradnak a megörökített pillanatok

Az egyik legnagyobb jelentősége a projektnek, hogy a jövőben majd rá lehet keresni az adott időszak egy adott eseményének videófelvételeire is az újságcikkek mellett.

– Amikor helytörténetről beszélünk, akkor valahogy mindig mélyen a múltban gondolkodunk, holott már a rendszerváltás óta is eltelt több mint harminc év, és ennek az időszaknak is jelentős sarokpontjai voltak egy város történetében. Ne csak a közéleti csatározásokra gondoljunk, hanem kulturális történésekre, a sporttörténetre, a mindennapi élet változásaira, amelyek mind ott vannak, ott lehetnek ezeken a kazettákon. Például beteszünk 1999-ből egy napi híradót, és akkor tulajdonképpen mi, az udvarhelyiek, az akkori városunk jelenik meg a képeken. A mindennapokat lehet „visszatérképezni” – fogalmazott Katona. Izgalmas példákat is tudott említeni a projekt vezetője: jövőben például 25 éves lesz a Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Táncműhely, és nemrég a kezébe került egy olyan kazetta, amin rajta van a színház első próbafolyamatáról készített riport, és ugyanott a Táncműhely első fellépéséről is „lapul” egy felvétel, illetve egy stúdióbeszélgetés László Csabával, aki az első vezetője volt a társulatnak.
Ezentúl tehát minden pénteken 19 órakor felkerül egy új anyag a könyvtár YouTube-csatornájára. Azt még nem tudta elmondani nekünk Katona Zoltán, hogy pénteken mit mutat meg, legyen hát meglepetés, de ahogy a munka halad, eljut arra a szintre is, amikor már előre látható, hogy mi következik a sorban. – Ebben az évben a 2001–2002-es kazettákra fókuszálunk – árult el ennyit lapunknak a Villanás a múltból projekt vezetője.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!